FloorPlay geeft inzicht in het sociaal-emotionele functioneren van het kind. Dit gebeurt in interactie met een ander, doorgaans de ouder. Rode draad is een positieve bejegening. “Voorop staat het bevorderen van contact en gedeeld plezier”, vertelt Judith Hoevenaars enthousiast in een interview aan de vooravond van een webinar over de methode. “Dit is dé insteek om op een ongedwongen manier de ontwikkeling van het kind te stimuleren.”

Het opgenomen webinar is hier na te bestellen >>

FloorPlay is een ontwikkelingsgerichte behandeling. De naam van de methodiek is raak gekozen. “Je zit letterlijk op de vloer met een kind te spelen”, vertelt Judith. Ouders hebben, onder begeleiding van een professional, een spilfunctie. “Zij worden gecoacht om via speelse interacties de ontwikkeling van hun kind te bevorderen tijdens spel en dagelijkse situaties.”

Volg de mijlpalen

Centraal staan de ontwikkelingsmijlpalen van Greenspan. “Dit betekent dat je inzicht moet hebben in de leeftijdsindicatie van iedere mijlpaal bij een normale ontwikkeling. De methodiek biedt handreikingen om die te bepalen. Bij de eerste mijlpaal kijk je vooral naar waar de aandacht van het kind naar uitgaat. Van daaruit probeer je zijn interesses te volgen. Op de daaropvolgende mijlpalen wordt het steeds belangrijker om via interactie een reactie te ontlokken. Vervolgens bouw je daarop voort.”

Kinderen met hogere mijlpalen worden meer zelf aan het denken gezet. “Bijvoorbeeld door hen kleine probleempjes tijdens spel op te laten lossen. Of door samen met hen nieuwe spelideeën te bedenken. De ouder zorgt dan voor voldoende uitdaging zonder daarbij het spelidee van het kind uit het oog te verliezen. Het is dus heel belangrijk om aan te sluiten bij de interesses van het kind. Door ouders het contact met het kind weer te laten voelen en ervaren, zet je hen in hun kracht. Helpend daarbij is om de termen ‘regisseur’ voor het kind en ‘coregisseur’ voor de ouder te gebruiken.”

Advertentie
Judith Hoevenaars: “Het plezier maken met elkaar is een belangrijk basisprincipe van FloorPlay”

Ontwikkeling stimuleren

FloorPlay is bij uitstek een methode om te hanteren bij kinderen die extra aandacht behoeven. “Van belang is om zo’n kind vanuit positieve interacties in zijn kracht zetten.” Natuurlijk, soms lukt het ouders niet zo goed om vanwege het gedrag van het kind nog speels te zijn. Of omdat zij door eigen zorgen er niet toe komen om dit te doen. “Het is dan vooral de kunst om samen met de ouder op zoek te gaan naar gedeeld plezier”, adviseert Judith. “Lukt dat bij het kind, dan zien we dat meestal ook bij de ouder. Dát moment vormt meestal een prachtig moment voor meer plezierige interacties.”

Webinar

Over de FloorPlay-methode verzorgde Judith een webinar. “In de eerste plaats zal ik uitleg geven over hoe je de verschillende mijlpalen kunt herkennen. Dit doe ik onder meer aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Vervolgens zal ik kort vertellen over de iets hogere mijlpalen en hoe je die kunt signaleren. Uiteraard vertel ik ook het nodige over het daadwerkelijk toepassen van de methode. Ik zal laten zien hoe deze houvast biedt om ouders mee te nemen in het stimuleren van positieve interacties met hun kind waar ze zo mee worstelen.”

Judith raadt iedereen die met jonge kinderen werkt aan het webinar te volgen. Hoe haar take home message luidt? “Een oud-collega zei ooit eens: ‘maak maar gewoon lol, dan komt de rest er vanzelf er achteraan’. Het mooie van deze slogan is dat juist het plezier maken met elkaar een belangrijk basisprincipe is van FloorPlay. Dit maakt dat het kind al spelend meer en meer open komt te staan voor het verdere leren.”

Het webinar is hier na te bestellen >>
Deelnameprijs: 29,95
Organisatie: IMH Nederland en Vakblad Vroeg

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan