Het beschermen van kinderen binnen de kinderopvang verdient alle aandacht. In de praktijk blijken medewerkers tegen veel belemmeringen aan te lopen. Daarom heeft VeiligheidNL ‘de Risicoach’ ontwikkeld; een toolkit die pedagogisch medewerkers én beleidsmedewerkers in de kinderopvang helpt aan de slag te gaan met risicovol spelen.

Naarmate kinderen zich ontwikkelen, is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen enerzijds beschermen tegen gevaar en anderzijds de ruimte geven om te leren omgaan met risico’s. Dit noemen we het versterken van kinderen. VeiligheidNL zet zich hiervoor in, onder andere met risicovol spelen. Maar hoe pas je dat toe in de kinderopvang?

Leren omgaan met risico’s

VeiligheidNL streeft ernaar om ernstige letsels bij opgroeiende kinderen te voorkomen. Niet alleen door alle voor kinderen gevaarlijke situaties te vermijden, maar juist ook door kinderen met risicovolle situaties om te leren gaan. Hierdoor worden ze vaardiger en leren ze hun eigen grenzen kennen, wat goed is voor de ontwikkeling van het kind. Uit onderzoek blijkt dat de kans op ernstig letsel of een ongeval kleiner wordt, als er wordt geïnvesteerd in het versterken van kinderen.

Zeina Bassa, consultant bij VeiligheidNL, licht toe: “Je versterkt kinderen door de motorische, cognitieve en sociaal-emotionele vaardigheden te stimuleren en te ontwikkelen. Dit kan door kinderen de ruimte te geven om risicovol te spelen. Spannende, uitdagende en avontuurlijke activiteiten, waarbij een kans bestaat op een (kleine) verwonding. Zo leren ze hun eigen grenzen kennen en risico’s goed inschatten, wat goed is voor hun ontwikkeling. En dat is belangrijker voor een kind dan de kans op een verwonding.”

Risicoach helpt met risicovol spelen

Steeds meer professionals die met kinderen werken, zijn overtuigd van het belang van risicovol spelen voor de ontwikkeling van kinderen. Veel kinderdagverblijven en BSO’s zijn dan ook al bezig met het thema. En toch heeft 73% van de kinderopvangorganisaties behoefte aan meer informatie over, of ondersteuning bij risicovol spelen. Want in de praktijk blijkt dat pedagogisch medewerkers moeite hebben een goede balans te vinden tussen uitdagen en beschermen. En hoe begeleid je het spel en wanneer grijp je in? Hoe ga je om met over-beschermende ouders, verschillende collega’s en kinderen? Hoe voldoe je aan de eisen van de inspectie?

Bassa: “De Risicoach toolkit is speciaal ontwikkeld om pedagogisch medewerkers én beleidsmedewerkers voldoende kennis, vaardigheden en inspiratie te geven om risicovol spelen succesvol toe te passen in hun kinderopvang. Waarbij het uiteindelijke doel is dat meer kinderen de ruimte krijgen om risicovol te spelen.” De basis van de toolkit is een online leeromgeving, met ondersteunende materialen en verdiepende trainingen als optionele extra’s.

Advertentie

Toolkit

In de toolkit zit een ‘kennisboom’, waar je de hoogte in klimt om Risicoach te worden. Als je deze kennisboom doorloopt, kom je dit allemaal (en meer) te weten! Je kunt hierbij optioneel nog ondersteunende materialen bestellen of verdiepende trainingen volgen.

De Risicoach is ontwikkeld in samenwerking met BMK, BK, BOinK, PPINK en GGD GHOR Nederland. Dit gebeurt met consultatie van Martin van Rooijen, pedagoog en onderzoeker naar risicovol spelen. “Het is goed om je bewust te zijn van de waarde van risicovol spel en welke rol je hebt als professional in de facilitering en begeleiding van de kinderen hierin. Als je ziet dat een kind een drempel over kan gaan, help daar dan aan mee, zodat het kind ervaart dat het meer kan of durft dan het van tevoren dacht.”

Lees op veiligheid.nl meer over de Risicoach voor de kinderopvang.

Bron: veiligheid.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan