Alle informatie over SPARK-methode op een rij

0
435

De SPARK-methode ondersteunt ouders en jeugdverpleegkundigen bij het voeren van gesprekken over de opgroeisituatie van het jonge kind. De methode biedt een gespreksstructuur die de unieke situatie per gezin in kaart brengt en de basis vormt voor verdere opvolging. Alle informatie over de methode is nu gebundeld op een nieuwe website.

Voluit heet de methode: Signaleren van Problemen en Analyseren van het Risico bij opvoeden en opgroeien van Kinderen, kortweg dus SPARK. De methode is uitgebreid getest en bestaat uit verschillende modules, de Balansmeter en e-consulten.

Nieuwe website

Uitgangspunt van de nieuwe site is het bedienen van jeugdverpleegkundigen en beleidsmedewerkers. Met als doel:

  • jeugdverpleegkundigen inspireren zodat zij de beschikbare training gaan volgen, en
  • beleidsmedewerkers inspireren zodat zij de methode implementeren en gebruiken in hun organisatie of gemeente.

Jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen zien met regelmaat 98 procent van alle baby’s en 90 procent van kinderen tussen één en vier jaar. Zij krijgen zo een goed beeld van de gezondheid van het kind en het zich ontwikkelende ouderschap van de ouders. Het in kaart brengen van iedere unieke opgroeisituatie vraagt om een gevalideerd instrument, dat op belangrijke overgangsmomenten in het leven van een kind kan worden ingezet, de zogenaamde transitiemomenten: de geboorte, de overgang van zuigeling naar peuter en de overgang van kleuter naar basisschool.

SPARK, een gestructureerd vraaggesprek

De SPARK-methode, een gevalideerd instrument, bestaat uit een gestructureerd vraaggesprek dat de jeugdverpleegkundige helpt in het gesprek met de ouders. De expertise van de jeugdverpleegkundige en de unieke ervaring en kennis van de ouders zijn de basisingrediënten van het gesprek. De methode behandelt nauwgezet iedere specifieke opgroeisituatie. Hierdoor worden eventuele opvoed- en ontwikkelingsproblemen in een vroeg stadium gesignaleerd. Met de methode komt de jeugdverpleegkundige tot een betrouwbare inschatting of het om een laag, verhoogt of hoog risico op opvoed- en ontwikkelingsproblemen gaat.

Domeinen

In het vraaggesprek worden verschillende onderwerpen behandeld, de zogenoemde domeinen. Aan de hand van deze domeinen gaat de jeugdverpleegkundige na of het beeld vanuit het dossier klopt met het beeld dat de ouders zelf hebben. Iedere SPARK behandeld domeinen die aansluiten op het voorgaande transitiemoment.

Naar de SPARK-website >>

 

 

 

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here