De vroege ouder-kindrelatie is de basis van waaruit kinderen zich ontwikkelen. Zorgprofessionals kunnen die relatie positief beïnvloeden. Hoe? Daarover handelt de derde editie van de Vroeglezing door Phineke Tielenius Kruythoff op 7 november in Zwolle. Een vooruitblik.

Uit onderzoek blijkt meer en meer hoe belangrijk de vroege ouder-kindrelatie is voor het latere leven. Het geeft als het ware een blauwdruk hoe je later in het leven staat, ook ten aanzien van het aangaan van andere relaties.

Invloed op ouders en zorgprofessionals

“Iedere ouder draagt die eerste ervaringen met zich mee”, vertelt Phineke. “Juist die vroege ouder-kindrelatie vertaalt zich terug in hoe zij in het leven staan. Dat beïnvloedt dus ook de opvoeding van jonge kinderen, zeker wanneer er sprake is van spanningen in het gezin. Daar als zorgprofessional oog voor hebben, maakt de hulpverlening effectiever.”

De in de vroege kindertijd opgedane ervaringen sijpelen bovendien door in het handelen van zorgprofessionals. “Veelal gebeurt dit volstrekt onbewust”, geeft Phineke aan. “Daarom raad ik iedere zorgverlener aan om bij zichzelf te rade te gaan wat de mogelijke invloed van hun persoonlijke leven is op hun beroepsmatig handelen. Dat helpt om objectiever naar een gezin te kijken. Neem de rust om alles objectief te zien, het kind, de ouders en jezelf. Als je spanning constateert in de ouder-kindrelatie kan dit inzicht enorm helpen.”

Advertentie

Passie

Binnen de vroege ouder-kindrelatie zijn verschillende thema’s te onderscheiden waar handelingsperspectieven uit voortvloeien. In haar lezing gaat Phineke hierop in. Zij heeft al langere tijd een enorme passie voor alles wat hiermee te maken heeft. Dit begon al toen zij als Voorzorgverpleegkundige zag hoe kwetsbaar die relatie is en hoe snel deze te lijden heeft onder spanningen. Maar ook hoe verstoringen van de relatie op jonge leeftijd weer te herstellen zijn en wat dit van een hulpverlener verlangt. Momenteel werkt Phineke vanuit een eigen praktijk en is daarnaast hoofdopleider Infant Mental Health betrokken bij de RINO Groep Utrecht.

Phineke Tielenius Kruythoff
Phineke Tielenius Kruythoff: “De vroege ouder-kindrelatie is zeer kwetsbaar en heeft snel te lijden onder spanningen”

Derde editie VROEG-lezing

De lezing van Phineke vindt plaats op een bijzondere locatie, het Dominicanenklooster in Zwolle. Het sfeervolle complex ligt in hartje stad en kent een geschiedenis van meer dan 500 jaar. De ontvangst is vanaf 15.00 uur. Van 16.00 – 18.00 uur vindt de lezing plaats, met ook  gelegenheid tot het stellen van vragen. Vervolgens gaan we met elkaar aan tafel om tijdens een informeel netwerk diner verder over het onderwerp door te praten. gevolgd door het netwerkdiner.

De deelnameprijs bedraagt, inclusief diner en alle consumpties, € 99,00 (excl. BTW). Voor abonnees op het magazine van Vakblad Vroeg, ook nieuwe, is de prijs € 89,00.

Aanmelden

Opgeven kan via het aanmeldformulier: Aanmeldformulier >

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan