Verloskundigen horen of zien soms dingen waardoor ze zich zorgen maken over de veiligheid of het welzijn van de moeder en haar kind. Zijn die zorgen terecht? En wat moet je dan doen? In de nieuwe cursus ‘Werken met een meldcode’ leer je hoe je kwetsbare en onveilige situaties kunt signaleren en bespreken. Ook is er aandacht voor hoe je ouders kunt ondersteunen en – bij blijvende zorgen – kunt handelen volgens de stappen van de KNOV-meldcode. De geaccrediteerde cursus duurt circa 2 uur en is ontwikkeld door Augeo Foundation in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).
Juist verloskundigen spelen een enorm belangrijke rol in het signaleren van onveilige situaties, omdat zij dat al kunnen doen voordat het kind geboren is. Ook omdat de moeder vanwege de vertrouwensband wellicht vertelt over angsten of zorgen. Als er daadwerkelijk wat aan de hand is, kunnen de aanstaande moeder en partner al vroeg passende ondersteuning krijgen. Hiermee kan veel narigheid worden voorkomen.
Het herkennen van risicofactoren of signalen van mogelijke kindermishandeling of huiselijk geweld kan heel lastig zijn. En hoe zit het precies met de verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld als klinisch verloskundige ten opzichte van de gynaecoloog? De nieuwe onlinecursus ‘Werken met een meldcode voor verloskundigen’ geeft hiervoor handvatten.
Wat leer je?
De meldcode-cursus heeft een aantal leerdoelen:
- De cursist weet wat huiselijk geweld inhoudt, welke vormen er zijn en wat oorzaken en gevolgen zijn.
- De cursist weet op welke risicofactoren alert te zijn binnen de verloskundigenpraktijk en hoe kwetsbare patiënten te ondersteunen.
- De cursist heeft kennis van de Wet meldcode en de stappen van de meldcode.
- De cursist heeft kennis van belangrijke signalen van kindermishandeling en huiselijk geweld.
- De cursist kent de taken en verantwoordelijkheden van een verloskundige volgens de wet Meldcode en de KNOV-meldcode en hoe deze er in de praktijk uitzien.
- De cursist kent een aantal belangrijke gesprekstechnieken voor het bespreken van zorgelijke signalen van kindermishandeling of huiselijk geweld.
Voor wie?
De cursus is voor eerstelijns en tweedelijns verloskundigen.
Hoe is de onlinecursus te volgen?
Een uitgebreide beschrijving van de cursus is terug te vinden op de website van Augeo Foundation. De cursussen zijn los verkrijgbaar voor € 30,- per stuk. Via je (gratis) account kun je de cursussen volgen in je eigen leeromgeving.
Bron: Persbericht Augeo Foundation