Ruim één op de tien vrouwen ervaart na de zwangerschap mentale klachten. Zij voelen zich bijvoorbeeld vaak ongelukkig, zenuwachtig of somber. Sommige zwangere of net bevallen vrouwen zijn extra kwetsbaar en mogelijk daardoor ook hun kinderen. Denk aan vrouwen die zonder partner wonen of ongepland zwanger zijn geraakt. Deze vrouwen hebben relatief vaak mentale klachten na de zwangerschap.

Dit blijkt uit de landelijke Monitor Middelengebruik en Zwangerschap van het Trimbos-instituut. Deze resultaten zijn een eerste stap naar het beter in beeld krijgen van mentale gezondheid rondom de zwangerschap.

“De nieuwe cijfers geven een eerste landelijk beeld en laten zien dat 11% van de vrouwen ná de zwangerschap mentale klachten ervaart”, aldus Marlous Tuithof, projectleider. “Het blijkt dus om een flinke groep vrouwen te gaan. Bovendien hebben deze mentale klachten waarschijnlijk niet alleen invloed op de vrouwen zelf, maar óók op hun kind. Voor professionals is het belangrijk om aandacht te hebben voor de mentale gezondheid, met name bij vrouwen met een extra kwetsbaarheid. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de nieuwe toolkit ‘Preventie van postpartum depressie.”

Globaal beeld

De monitor richt zich met name op het gebruik van tabak, alcohol en drugs van vrouwen en partners vóór, tijdens en na de zwangerschap. De mentale gezondheid is in 2021 slechts met een hele korte vragenlijst bekeken. Wel zijn de cijfers vergelijkbaar met bevindingen uit buitenlands onderzoek, maar veel is volgens Tuithof nog onduidelijk. “Zo weten we niet precies om wat voor mentale klachten het gaat, hoe lang deze klachten optreden en of vrouwen hiervoor hulp ontvangen. Daar is verder onderzoek voor nodig.”

Nieuwe monitor in 2024

Goede landelijke cijfers over mentale gezondheid rondom de zwangerschap zijn ook belangrijk voor het monitoren van doelen van het Meerjarenprogramma Depressiepreventie. Aanstaande en pas bevallen moeders zijn daarin aangewezen als hoog-risicogroep. In 2023 wordt daarom door het Trimbos-instituut met financiering van het ministerie van VWS een nieuwe landelijke monitor opgezet: de Monitor Mentale Gezondheid en Zwangerschap. Deze studie gaat dieper in op de mentale gezondheid van vrouwen na de zwangerschap. Resultaten van deze nieuwe monitor worden verwacht in 2024. Met behulp van deze resultaten krijgen we beter zicht op de ernst en duur van de klachten en of de vrouwen hiervoor hulp ontvangen.

Meer informatie

Bekijk hier de infographic

Lees meer over de monitor Middelengebruik en Zwangerschap

Lees meer over de toolkit Postpartum Depressie

Bron: trimbos.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan