Het succesvolle, gebruiksvriendelijke en gevalideerde instrument Mind2Care voor vroegopsporing van zwangeren met kwetsbaarheidsfactoren komt beschikbaar in Mijnkind.online. Doel: samenwerking tussen zwangeren en zorgverleners, en zorgverleners onderling vanuit één digitale omgeving zo goed mogelijk te ondersteunen. En daar draait het om bij een Kansrijke Start voor kinderen in hun eerste 1000 dagen.

Het vroegtijdig opsporen van kwetsbare zwangeren met psychische klachten, psychosociale problematiek en middelengebruik is een belangrijk onderdeel van de geboortezorg. Ongeveer 10% van de zwangeren kampt met deze problematiek. Het is cruciaal dat zwangeren met dergelijke problematiek vroegtijdig worden toegeleid naar goede en passende zorg. Belangrijk instrument in dit verband is de vragenlijst Mind2Care. Deze kan worden ingezet voor vroegsignalering bij kwetsbare zwangeren.

Risicotaxatie

“Zwangeren krijgen vragen voorgelegd over hun psychische gesteldheid en sociale context, waaronder ook middelengebruik”, vertelt Mijke Lambregtse, psychiater, kinder- en jeugdpsychiater / IMH-specialist in het Erasmus MC. “De opzet is antwoordgestuurd. Dit betekent dat er bij risicofactoren meer vragen volgen. Aan de hand van de antwoorden is een risicotaxatie mogelijk, met inbegrip van een direct zichtbaar zorgadvies afgestemd op het lokale of regionale aanbod. Deze insteek is bewust gekozen. Een dergelijke screening heeft namelijk alleen zin indien je weet waar je de zwangere naartoe kunt verwijzen en bevordert ook de onderlinge samenwerking tussen diverse hulpverleners.”

De vragenlijst is wetenschappelijk getest en ondergebracht in een gelijknamige stichting met een eigen website (www.mind2care.nl). “Met deze screening is echt veel winst te behalen. Te meer daar zwangere vrouwen heel bereidwillig blijken om de vragenlijst in te vullen, mogelijk ook omdat de regie bij hen ligt. Ze besluiten zelf of ze de uitkomsten delen met hun verloskundige. Doen ze dit, dan is er al gauw een goed gesprek mogelijk. Via deze aanpak samen een plan maken vergroot de kans dat het gaat werken. Maar het begint met het vinden van een ingang. Alle zwangeren wordt gevraagd de screening in te vullen.”

Gebruik fors gestegen

Sinds 2016 is het aantal Verloskundige Samenwerkingsverbanden (VSV’s) dat gebruik maakt van Mind2Care fors gestegen. Ook het aantal gescreende zwangeren schiet omhoog. “En met de start van het landelijke programma “Kansrijke start”, zien wij de belangstelling om met Mind2Care te werken nog verder toenemen”, aldus Chantal Quispel.

Advertentie

Partner

Nu het gebruik van de Mind2Care steeds meer toeneemt, is het bestuur van de Stichting op zoek gegaan naar een partner waar de gehele exploitatie van de Mind2care ondergebracht kan worden. ‘’Door de steeds zwaardere eisen die aan een digitale applicatie gesteld worden, onder andere door de AVG, is samenwerking met een ervaren en betrouwbare partij noodzakelijk”, zegt Peter Molenaar, medewerker van de Stichting. “Ook is dat de enige manier om de applicatie aan te passen aan nieuwe eisen, te kunnen innoveren en toch de kosten voor het gebruik niet teveel te laten stijgen.”

MijnKind.Online

Na een selectie van potentiële partijen is besloten om met MijnKind.Online verder te gaan. “Als partner voor de exploitatie van de Mind2Care, is MijnKind.online bekend met de geboortezorg en betrokken bij de ontwikkelingen rondom het programma Babyconnect”, verklaart voorzitter Simone Vankan-Buitelaar de keuze. “Ook dit zijn belangrijke argumenten geweest in de keuze voor MijnKind.Online. En daar zijn we blij mee en trots op!”

Mind2Care en MijnKind.Online versterken elkaar als partners enorm. “Het is een waardevolle aanvulling op het programma van MijnKind.online, waarmee we ernaar streven de begeleiding van zwangeren en de samenwerking tussen zwangeren en zorgverleners en zorgverleners onderling vanuit één digitale omgeving zo goed mogelijk te ondersteunen”, aldus Anneke Dantuma, directeur van MijnKind.online.

Bronnen: VROEG nr. 2-2020 / mijnkind.online

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan