In Nederland neemt het aantal kinderen dat overlijdt rondom de geboorte weer toe. Hoe kan dit? Wat gaat er mis? En: hoe zorgen we ervoor dat de babysterfte weer afneemt? Die vragen staan centraal in een column van Krista Okma op pharos.nl. 

Een RIVM-rapport van december 2020 maakt melding van het feit dat in Nederland het aantal kinderen dat overlijdt rondom de geboorte weer toeneemt. Deels ontstaan de cijfers in het RIVM-rapport volgens Krista Okma, Programmamanager Kansrijke Start bij Pharos, doordat we tegen de stroom inroeien. Het percentage laagopgeleide mensen dat rookt neemt niet langer af. De cijfers rondom overgewicht nemen toe. De groep gezinnen die in armoede leeft blijft op zijn best gelijk. Met de initiatieven voor een gezonde start voor meer kinderen, zetten we stappen in de juiste richting. Maar om de trend te keren en de sterftecijfers verder te doen dalen is meer nodig. Het is belangrijk om aandacht te hebben voor de impact van een belangrijke factor als stress, die vaker voorkomt bij mensen met een laag inkomen of een migratieachtergrond. Deze stress hangt samen met bijvoorbeeld huisvestingsproblemen, schulden en onvoldoende mogelijkheid om mee te kunnen doen in onze samenleving. Gezondheid, mentaal welbevinden en kwaliteit van zorg zijn op dit moment geen vanzelfsprekendheid voor iedereen in Nederland. En zouden dit wel moeten zijn.

Er gebeurt al veel, maar het kan altijd nog beter. Het is belangrijk dat de toename van babysterfte in Nederland niet wordt gezien als een probleem van het medisch domein alleen, maar dat ook andere domeinen zich eigenaar voelen. Wanneer vroeggeboorte en babysterfte samenhangen met leefomstandigheden en het wonen in een achterstandswijk, is het logisch dat ook partners uit het sociaal domein en bijvoorbeeld schuldhulpverlening en huisvesting bijdragen aan de opdracht om álle kinderen een gezonde start te bieden. Zij zouden goed aangesloten moeten zijn. Kijk als coalitie ook naar het aantal nieuwkomers in jouw gemeente of regio, en nodig bijvoorbeeld Vluchtelingenwerk uit aan tafel. Zorg dat er aandacht is voor mensen met beperkte taalvaardigheden en/of gezondheidsvaardigheden. Het bereiken en betrekken van de doelgroepen die in het RIVM-rapport genoemd worden is een belangrijke sleutel voor succes. Hoe kom je met hen in gesprek? Een gesprek dat moet gaan over wat zij nodig hebben voor een gezonde start voor henzelf en hun kind. Waarbij de coalitie zich verbindt met de wijk: de plek waar (toekomstige) gezinnen dagelijks wonen, leven en werken. 

Lees verder op pharos.nl >>

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan