Een verloskundige weet als geen ander dat elke zwangerschap uniek is. Speciaal voor hen is de MIO-bijscholing ‘Samen op Reis’, een serious game, ontwikkeld. Een spel dus. Maar wel een waar je veel van leert. Het is een ontspannen manier om de prenatale screening te beleven vanaf zowel de kant van de verloskundige als van de aanstaande ouders. ‘

De MIO-bijscholing is geaccrediteerd door de KNOV (MIO: Methodisch Intercollegiaal Overleg). In deze bijscholing onderzoeken deelnemers samen met collega’s hun eigen en elkaars vooroordelen, ervaringen en opvattingen. Dit gebeurt op een spelende en uitdagende manier.

Al spelend op ontdekkingstocht

‘Samen op Reis’ is gericht op het optimaliseren van de algehele kwaliteit van counseling prenatale screening (PNS) door verloskundigen. De deelnemers zijn zowel reiziger als reisleider. In een creatieve en inspirerende werkvorm staan uiteenlopende typen zwangeren centraal. De deelnemers gaan in diverse scenario’s al spelend op ontdekkingstocht. De focus ligt op het leren bieden van counseling op maat door het herkennen en begeleiden van verschillende typen zwangeren en hun partners. De bijscholing werkt via onderlinge uitwisseling van ervaringen (groepsreflectie) en zelfreflectie op het eigen functioneren als counselor. Zo ontwikkelt de verloskundige inzichten om tijdens counseling over PNS in de dagelijkse praktijk in te zetten. 

AdvertentieAbonneren op lentenummer

Deelnemers reageren enthousiast, lees een aantal reacties. 

Academie Verloskunde Amsterdam Groningen
De ontwikkeling van de bijscholing gebeurde in nauwe samenwerking met de Academie Verloskunde Amsterdam Groningen (AVAG). Ten eerste ter inhoudelijke borging van de kennis. Daarnaast biedt het een kans om het spel onderdeel te maken van het curriculum en zo op opleidingen ook een nieuwe generatie verloskundigen te versterken in hun counselingsvaardigheden.

De ontwikkeling van ‘Samen op Reis’ komt voort uit het ontwerpend onderzoek #jouwkeuzeonzezorg (2020).
Het onderzoek nam counseling en het besluitvormingsproces bij prenatale screening onder de loep in het werkgebied van Noord-Oost Nederland. Dat gebeurde met diverse interventies vanuit het perspectief van zowel de counselor als de zwangere. Doel was om inzicht te bieden in de wensen, aannames en beleving van beide gebruikersgroepen en om zo het besluitvormingsproces in kaart te brengen. Het onderzoek werd gefinancierd door het Kwaliteitsfonds Prenatale Screening UMCG en ondersteund door een expertgroep met vertegenwoordigers van SPSNN, KNOV, RIVM en AVAG.

Meer weten?

Ga voor meer informatie naar: www.bijscholingcounseling.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Advertentie
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan