Maar liefst de helft van de werkende ouders met kinderen van 0-4 jaar kampt met klachten als vermoeidheid, stress en depressie. Ook tijdens de zwangerschap kan het werk hen al opbreken. “Hoe je het ook wendt of keert, dit heeft invloed op de ontwikkeling van kinderen”, constateren Joyce Knappe en Roseriet Beijers. “De invloed van werk op zwangerschap en babyperiode is helaas nog een ondergeschoven kind.” Op donderdagavond 26 januari verzorgden beide deskundigen op dit gebied het webinar ‘Ouderschap en werk tijdens de eerste 1000 dagen’. Het webinar is terug te kijken. 

Meer informatie over  het webinar >>

Juist tijdens de eerste 1000 dagen heeft de dynamiek tussen werk en privé invloed op de ontwikkeling. “Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 70% van de jonge ouders vindt dat de werkgever niet genoeg rekening houdt met de intensieve levensfase waarin ze zitten. Dit uit zich in oververmoeidheid en stress. Het spreekt voor zich dat de ontwikkeling van het jonge kind ermee gebaat is als we hier preventief iets aan kunnen doen. Dat kan veel ontwikkelingsgerichte zorg voorkomen.”

De factor werk maakt echter niet of nauwelijks onderdeel uit van de begeleiding of opleiding van professionals in de geboortezorg en jeugdhulpverlening. Het is een onderwerp wat wel te sprake komt, maar vaak niet verder wordt opgevolgd. “Daar dient veel en veel meer aandacht voor te komen”, benadrukken Joyce en Roseriet resoluut. “Met name in de periode van zwangerschap en na de bevalling is werk een belangrijk onderwerp.” Overigens juichen beiden de combinatie  wek-gezin wel toe. “Werk is de grootste gezond makende factor in gezinnen, geeft vaders en moeders betekenis, zorgt voor inkomen en gevoel van meedoen in de maatschappij.”

Dr. Roseriet Beijers is verbonden aan het Baby and Child Research Centrum van de Radboud Universiteit

People becoming Parents

In hun ogen dient er in de relatie tot werk ook veel meer aandacht te komen voor vaders. In plaats van het hebben over de ‘Motherhood Constellation’, waarin de nadruk op de moederrol ligt, breken beiden een lans voor de insteek ‘People becoming Parents’. “Het welzijn van beide ouders verdient immers aandacht. De nadruk op alleen de moeder is achterhaald in de hedendaagse maatschappij. Zo heeft 60% van de vaders een onvervulde deeltijdwens. Hen wordt vaak niet gevraagd of zij wel fulltime kostwinnaar willen zijn. Duidelijk is dat de transitie naar ouderschap beide ouders, dus zowel vaders als moeders, betreft.”

Drs. Joyce Knappe, directeur ProParents, is een internationale spreker en expert Werkend Ouderschap

Draaglast versus draagkracht

Het is hun grote wens dat professionals werkzaam in het brede jeugddomein, met name verloskundigen, gynaecologen, JGZ-verpleegkundigen, pedagogisch medewerkers en IMH-consulenten en -specialisten, beter aansluiten bij de wereld van ouders die zorg en werk combineren. “Dit houdt in dat men zich meer bewust moet zijn van de factor werk tijdens de eerste 1000 dagen. Het verlagen van de draaglast en het vergroten van de draagkracht in deze periode kan veel ellende voorkomen. Wij als professionals zijn in de geest van Alice van der Pas ‘de buffers’ met steunende, sensitieve en realistische taal. Geen oordelende taal. Anders vergroot je stress in de hoofden van jonge ouders. Dat willen wij niet. Tijdens het webinar gaan we hier niet alleen inhoudelijk op in, maar geven we ook praktische tips en tricks. Van belang in dit verband is verder dat men weet heeft van regelgeving en beleid op dit gebied. Ook hier besteden we aandacht aan.”

Hun take home message? “Goede gezondheidszorg vraagt om verdieping in en aansluiting bij de bedrijfsgezondheidszorg. Het is van groot belang dat professionals meer aandacht krijgen voor de dynamiek werk-privébalans. “

Terugkijken ‘Ouderschap en werk tijdens de eerste 1000 dagen’ >>

Zie ook:

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan