Een zwangerschap na een fertiliteitstraject verdient extra aandacht. De overgang van onvruchtbaarheid naar zwangerschap is namelijk pittig. Daardoor zijn de zorgbehoeften kunnen anders dan van vrouwen met een spontane zwangerschap. Zo ervaren deze zwangere vrouwen meer stress en angst, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

In de leidende internationale richtlijn (2015) van de European Society of Reproduction and Embryology (ESHRE) staat nog steeds dat de behoeften van vrouwen na Assisted Reproduction Technology (ART) niet verschillen van vrouwen met een spontane zwangerschap. Maar Nederlands onderzoek van Warmelink en collega’s laat iets heel anders zien. Hieruit blijkt dat vrouwen na een fertiliteitstraject minder goed fysiek en sociaal functioneren in vergelijking met vrouwen die spontaan zwanger werden. Ook hebben zij meer stress en angst.

Wennen aan de zwangerschap

Fertiliteitstrajecten zijn belastend. Vrouwen en hun partners dragen de last van verminderde vruchtbaarheid en eventuele mislukking van behandelingen. Vrouwen wennen moeilijker aan de zwangerschap. Zij voelen zich minder zeker uit angst om de foetus te verliezen, piekeren ze meer over hoe ze zullen omgaan met dit ‘begin van een droom’, idealiseren ze het ouderschap en hebben ze vrees voor kritiek vanuit hun omgeving, omdat ze niet dankbaar zouden zijn voor het slagen van de behandeling. Uit voorzichtigheid kunnen ze stoppen met ‘risicovolle’ activiteiten als sport, hun dieet veranderen of ophouden met werken. Ook ervaren zij een onplezierig ‘gat’ in de zorg tussen de infertiliteitskliniek en de verloskundige- of gynaecologische praktijk.

Meer erkenning tonen voor behoeften

Warmelink en collega’s stellen voor dat verloskundigen en andere zorgverleners meer erkenning tonen voor de verschillende behoeften van zwangeren met een voorgeschiedenis van fertiliteitsbehandelingen. Een intake plannen kan het best zo snel mogelijk, om te voorkomen dat deze vrouwen een tijdje zonder zorg zitten. Stilstaan bij de persoonlijke ervaringen met het fertiliteitstraject is belangrijk. Deze vrouwen hebben vaker behoefte aan echo’s, zwangerschapscontroles en ook gespecialiseerde psychosociale begeleiding.

Advertentie

Herziening richtlijn

De ESHRE-richtlijn verdient herziening met deze nieuwe evidence, zeggen Warmelink en collega’s, zodat er ook internationaal meer erkenning komt voor de specifieke behoeften van vrouwen na een fertiliteitstraject. Voor de dagelijkse verloskundepraktijk geven zij alvast een uitgebreide lijst van aanbevelingen om tegemoet te komen aan de gedragsmatige, relationele, sociaal-emotionele en cognitieve behoeften van vrouwen die zwanger zijn na een fertiliteitsbehandeling.

Magazine Next

Freya, dé vereniging van en voor mensen bij wie zwanger worden of blijven niet of niet makkelijk lukt, is blijk dat dit onderzoek is uitgevoerd. ‘We vinden het belangrijk dat dit onderwerp aandacht krijgt. Ook wij zien dat een zwangerschap die is ontstaan na vruchtbaarheidsproblemen anders wordt beleefd. Voor ons de reden om het blad Next! te ontwikkelen. Deze eenmalige special wordt hét magazine voor iedereen die een kindje verwacht na een fertiliteitstraject. We bieden een mix van ervaringsverhalen, achtergrondinformatie, columns en delen kennis van medische en psychosociale experts op dit vlak. Next! verschijnt binnenkort en zal worden toegezonden naar fertiliteitsafdelingen in Nederland en online te lezen zijn op onze website.’

Bronnen: kennispoort-verloskunde.nl / freya.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieSlaap webinar
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan