Hoe beslissen ouders samen over prenatale screening? Vaak valt dit hen niet gemakkelijk. Te meer daar onbekend is wat zij belangrijk vinden. Ook bestaat er onduidelijkheid over ieders rol in dat proces. Binnenkort is hier wel duidelijkheid over dankzij een nieuw meetinstrument.

De PRIME-studie (PRenatal screening Informed decision Making Evaluations) ontwikkelt een gevalideerde vragenlijst: een meetinstrument dat inzicht geeft in het gedeelde besluitvormingsproces van een zwangere vrouw en haar beslissingspartner (meestal de mede-ouder) bij prenatale screening. Vakgroep Gezondheidsbevordering van Universiteit Maastricht voert deze studie uit, in samenwerking met onder meer kersverse professor Midwifery Marianne Nieuwenhuijze. Het onderzoek ontvangt financiering van ZonMw. De studie bestaat uit een aantal onderzoeken die elkaar opvolgen.

Interviewstudie

Allereerst is een interviewstudie gedaan (februari-juni 2021). Daarbij zijn de ervaringen met en perspectieven op het gedeelde besluitvormingsproces in kaart gebracht. Dit gebeurde door het interviewen van 24 zwangere vrouwen, 21 van hun beslissingspartners (bijna uitsluitend mede-ouders) en 19 counselors prenatale screening (verloskundigen, verpleegkundig specialisten, echoscopisten, etc.). In de loop van 2022 verwachten we de resultaten van deze studies te publiceren.

Input wetenschappelijke experts

De komende maanden verzamelt het onderzoeksteam de input van een brede groep wetenschappelijke experts op het gebied van geïnformeerde besluitvorming met een internationale Delphi-studie (oktober 2021 – februari 2022). Het doel van de studie is om consensus te bereiken over de constructen die belangrijk zijn om te meten binnen het Joint Informed Decision Making (J-IDM) proces. Op basis daarvan wordt een prototype van het J-IDM meetinstrument ontwikkelt. In de laatste fase van de PRIME-studie vindt validatie van het meetinstrument plaats. Hiervoor worden 240 zwangere vrouwen én hun beslissingspartners geworven.

Advertentie

Aanknopingspunten

De resultaten van dit onderzoek geven inzicht in het besluitvormingsproces van een zwangere vrouw en haar beslissingspartner rondom prenatale screening. Dat levert aanknopingspunten op voor het verbeteren van het besluitvormingsproces.

Informatie

Meer weten over de PRIME-studie? Neem contact op met Esther Schutgens-Kok (esther.schutgens-kok@maastrichtuniversity.nl) of Prof. dr. Marianne Nieuwenhuijze (m.nieuwenhuijze@av-m.nl).

Bron: kennispoort-verloskunde.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Advertentie
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan