Aanknopingspunten voor verbeteren prenatale screening

0
53

Hoe beslissen ouders samen over prenatale screening? Vaak valt dit hen niet gemakkelijk. Te meer daar onbekend is wat zij belangrijk vinden. Ook bestaat er onduidelijkheid over ieders rol in dat proces. Binnenkort is hier wel duidelijkheid over dankzij een nieuw meetinstrument.

De PRIME-studie (PRenatal screening Informed decision Making Evaluations) ontwikkelt een gevalideerde vragenlijst: een meetinstrument dat inzicht geeft in het gedeelde besluitvormingsproces van een zwangere vrouw en haar beslissingspartner (meestal de mede-ouder) bij prenatale screening. Vakgroep Gezondheidsbevordering van Universiteit Maastricht voert deze studie uit, in samenwerking met onder meer kersverse professor Midwifery Marianne Nieuwenhuijze. Het onderzoek ontvangt financiering van ZonMw. De studie bestaat uit een aantal onderzoeken die elkaar opvolgen.

Interviewstudie

Allereerst is een interviewstudie gedaan (februari-juni 2021). Daarbij zijn de ervaringen met en perspectieven op het gedeelde besluitvormingsproces in kaart gebracht. Dit gebeurde door het interviewen van 24 zwangere vrouwen, 21 van hun beslissingspartners (bijna uitsluitend mede-ouders) en 19 counselors prenatale screening (verloskundigen, verpleegkundig specialisten, echoscopisten, etc.). In de loop van 2022 verwachten we de resultaten van deze studies te publiceren.

Input wetenschappelijke experts

De komende maanden verzamelt het onderzoeksteam de input van een brede groep wetenschappelijke experts op het gebied van geïnformeerde besluitvorming met een internationale Delphi-studie (oktober 2021 – februari 2022). Het doel van de studie is om consensus te bereiken over de constructen die belangrijk zijn om te meten binnen het Joint Informed Decision Making (J-IDM) proces. Op basis daarvan wordt een prototype van het J-IDM meetinstrument ontwikkelt. In de laatste fase van de PRIME-studie vindt validatie van het meetinstrument plaats. Hiervoor worden 240 zwangere vrouwen én hun beslissingspartners geworven.

Aanknopingspunten

De resultaten van dit onderzoek geven inzicht in het besluitvormingsproces van een zwangere vrouw en haar beslissingspartner rondom prenatale screening. Dat levert aanknopingspunten op voor het verbeteren van het besluitvormingsproces.

Informatie

Meer weten over de PRIME-studie? Neem contact op met Esther Schutgens-Kok (esther.schutgens-kok@maastrichtuniversity.nl) of Prof. dr. Marianne Nieuwenhuijze (m.nieuwenhuijze@av-m.nl).

Bron: kennispoort-verloskunde.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here