Relatie tussen blootstelling aan hormoonverstorende stoffen tijdens zwangerschap en bloeddruk kind

0
131
zwangerre vrouw, eten, boodschappen

Tijdens de zwangerschap kan blootstelling aan ftalaten en bisfenolen leiden tot gezondheidsproblemen voor moeder en kind. Ftalaten zijn weekmakers van plastic producten en bisfenolen komen voor in kunststof. Beiden hebben mogelijk verstorende effecten op hormonen.

Dat blijkt uit onderzoek van Chalana Sol. In het kader van Generation R onderzocht zij de relatie tussen ftalaten en bisfenolen in urine tijdens de zwangerschap en de bloeddruk bij kinderen op 10-jarige leeftijd.

Zwangere vrouwen worden blootgesteld aan een verscheidenheid aan hormoonontregelende chemicaliën, zoals ftalaten en bisfenolen. Ftalaten en bisfenolen worden veel gebruikt in onder meer voedselverpakkingen, huishoudelijke producten en medische hulpmiddelen. Ze kunnen de placenta passeren. Er wordt verondersteld dat blootstelling aan ftalaten en bisfenolen tijdens het leven van de foetus geassocieerd is met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten cardiovasculair risico later in het leven.

Vanwege hun invloed op oestrogeen- en androgeenreceptoren kunnen de schadelijke effecten van ftalaten en bisfenolen verschillen voor jongens en meisjes. Wanneer er tijdens de zwangerschap meer blootstelling was aan hormoonverstorende stoffen, bleken meisjes een lagere en jongens juist een hogere bloeddruk te hebben.

Associations of maternal phthalate and bisphenol urine concentrations during pregnancy with childhood blood pressure in a population-based prospective cohort study >>

Bron: generationr.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here