Boeiende inzichten van insiders over zwangerschap, geboorte en bevalling

0
382

Recensie ‘Geboortebegeleiders aan het woord’ door Esther van Bloemen-Bartels

Bovenaan de voorkant van het boek staat het bijna onopvallend: 21 zorgprofessionals delen hun kennis en inzichten rond zwangerschap, bevallen en kraamperiode. Wie denkt dat dit een ‘slap aftreksel’ is van de gelijknamige podcast serie heeft het helemaal mis. De geboortebegeleiders geven stuk voor stuk interessante inzichten in vraagstukken rond zwangerschap, geboorte en bevalling. Het is geen pageturner maar zonder meer boeiend van begin tot eind.

‘Geboortebegeleiders aan het woord’ kan altijd en overal gelezen worden. In de koffiekamer op de verloskundeafdeling om “het wit” te inspireren voor een volgende klinische les (Anna Verwaal). Maar ook op een zondagmiddag in de tuin en dan het verhaal – of misschien wel missie – van de verpleegkundige/verloskundige die nu werkzaam is als seksuologe (Hanneke Termeer). Of na een drukke werkdag even tot rust te komen en stil worden van het persoonlijke verhaal van de vader die flauwviel voor de geboorte van zijn zoon en nu andere vaders coacht (Hans Götze). Naast deze drie komen nog acht andere beroepsgroepen aan het woord. Niet alleen gynaecologen en verloskundigen, ook doula’s, kraamverzorgenden, lactatiekundigen en een bekkentherapeut.

Dik maar luchtig

Het boek is dik (262 pagina’s) en luchtig tegelijk. De 21 zorgprofessionals die aan het woord komen zorgen voor 21 boeiende hoofdstukken. Elk hoofdstuk is duidelijk genummerd op de lange kant. De hoofdstukken beginnen met een pakkende quote van de geïnterviewde en eindigt met diens aanraders (websites, boeken, artikelen). Ook zijn of haar beroepsprofiel, werkervaring en opleidingen staan vermeld. Daartussen vind je de vragen van de auteur, Sabine van Onselen, in het groen als fijne tussenkopjes, terwijl de antwoorden als een verhaallijn lijken door te lopen.

Voor fijnproevers

Ben je op zoek naar een boek dat als een roman in één dag is uit te lezen? Koop dit boek dan niet. Dit boek vraagt om in kleine stukjes gelezen te worden, de stof te doen laten inzinken, je kennis te doen opwaaien en je voldoende bij de les te houden om het volgende hoofdstuk te willen lezen. ‘Geboortebegeleiders aan het woord’ is een boek voor elk moment van de dag en elke moment van de week!

Geboortebegeleiders aan het woord >>

Esther van Bloemen-Bartels is babyverpleegkundige en lid van de Beroepsvereniging Babyconsulenten Nederland

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here