Een tekort aan vitamine D tijdens de zwangerschap is gerelateerd aan verschillende gezondheidsproblemen bij kinderen. Nu blijkt er tevens een verband te zijn met een kleiner totaal hersenvolume en minder witte en grijze stof.

Runyu Zou verricht in het kader van Generation R onderzoek naar een vitamine D tekort tijdens de zwangerschap. Zo ontdekte zij het verband met een kleiner totaal hersenvolume en minder witte en grijze stof. De witte stof is verantwoordelijk voor de communicatie tussen zenuwcellen. De grijze stof voor het verwerken van informatie.

Runyu analyseerde gegevens van ruim 2,500 deelnemers, waarbij tijdens de zwangerschap vitamine D concentraties waren gemeten in bloed. Op 10-jarige leeftijd van hun kind volgde een hersenscan gemaakt. Klik hier om het hele artikel te lezen.

Bron: generationr.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek Vroeg

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van moeder en kind? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan