De test ReceptIVFity, ontwikkeld door Erasmus MC, voorspelt hoe waarschijnlijk het is dat een vrouw zwanger raakt na een IVF-behandeling. Zo kunnen vrouwen het gunstigste ogenblik kiezen voor de behandeling.

ReceptIVFity bepaalt hoe de bacteriële samenstelling in de vagina – het microbioom – eruitziet. Het bacterieel milieu lijkt een relatie te hebben met de kans dat het embryo innestelt in het baarmoederslijmvlies.

Drie scores

De test kan een hoge, gemiddelde of lage score opleveren. Bij een hoge score is de kans op zwangerschap na IVF hoog (52,6 procent). Bij een gemiddelde score is die kans 23,6 procent en bij een lage score slechts 5,9 procent. ‘Wij willen met deze test geen mensen uitsluiten van een IVF-behandeling’, benadrukt arts-onderzoeker Rivka Koedooder van het Erasmus MC, waar de test is ontwikkeld. ‘Het doel is juist de behandeling te starten op een optimaal moment. Een IVF-behandeling leidt slechts in 1 op de 4 gevallen tot de geboorte van een levend kind na een eerste volledige poging, maar kan wel erg belastend zijn.’

Nog niet alle data zijn beschikbaar, maar in het Erasmus MC zien ze globaal dat ruim de helft van de vrouwen voorafgaand aan de eerste IVF-cyclus besluit de behandeling tijdelijk stil te zetten. Bij de tweede IVF-behandeling is dat 70 tot 80 procent en bij de derde zelfs 100 procent. ‘We begeleiden stellen die dat nodig hebben op mentaal vlak’, zegt Koedooder. ‘En de kans is groot dat het profiel spontaan verbetert in een relatief korte tijd. We herhalen de test na drie maanden en bijna de helft van de vrouwen heeft dan een betere score.’

Kosteloos aanbieden

Op dit moment betaalt zorgverzekeraar CZ nog de testen voor patiënten van het Erasmus MC en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, ongeacht of ze verzekerd zijn bij CZ. Patiënten van andere klinieken kunnen op eigen initiatief de test laten doen bij het Erasmus MC of het Vivaneo Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp.  Zij betalen 363 euro – de inkoopprijs – voor de test. Koedooder: ‘Het liefste willen we natuurlijk dat het niet uitmaakt bij welke kliniek je in behandeling bent, maar dat je overal in Nederland kosteloos de ReceptIVFity kunt doen.’

Meer informatie
ZonMw-project Diagnostische test (microbioom profiling) voor herkenning van falen embryo implantatie

ZonMw-programma Medische Producten Nieuw en Nodig

Bron: zonmw.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan