Toxicoloog Majorie van Duursen onderzocht ruim driehonderd vrouwen voor wie het moeilijk is om zwanger te worden. Ze ontdekte bij al deze vrouwen hormoonverstorende chemicaliën rondom de eicellen. Deze stoffen zitten in producten zoals plastics en cosmetica.

‘Eén op de zes stellen ondervindt vruchtbaarheidsproblemen. De oorzaak kan liggen bij de vrouw, bij de man of bij allebei. Er is veel onderzoek naar mannelijke vruchtbaarheid gedaan, maar naar de vrouw veel minder. Het is namelijk veel lastiger te onderzoeken. Bij mannen kun je in een spermamonster kijken of er genoeg zaadcellen zijn en of de vorm in orde is. Maar bij vrouwen moet je in het lichaam de eierstokken onderzoeken.’

Vloeistof rondom eicellen

Het onderzoek is gedaan onder 185 Zweedse vrouwen en 148 Estse vrouwen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen. De vloeistof rondom hun eicellen, in de eierstokken, is getest op de aanwezigheid van 59 chemicaliën waarvan bekend is dat ze hormoonverstorend zijn. In alle gevallen werden verstorende stoffen gedetecteerd. Elf stoffen werden zelfs bij meer dan 90 procent van de vrouwen aangetroffen.

Vervolgens is gekeken hoe de eierstokken functioneerden. Al deze vrouwen ondergingen een ivf-behandeling, waardoor hun eierstokken veel eicellen zouden moeten produceren. Als er veel verstorende stoffen aanwezig waren, reageerden de eierstokken echter minder goed op de behandeling. Kort gezegd: hoe meer chemische stoffen, hoe minder eicellen.

Minder zwangerschappen

Tot slot is onderzocht of de behandeling tot een zwangerschap kon leiden. Daar was eveneens een verband: meer chemische stoffen betekent minder succesvolle zwangerschappen.

Advertentie

Meerdere bronnen

De onderzoekers hebben gekeken naar weekmakers, die gebruikt worden om plastic zacht te maken en als geurdrager in cosmetica. Maar ook naar parabenen, die in cosmetica zitten als antischimmelmiddel. En naar PFAS: hardnekkige chemische stoffen die, omdat ze niet afbreken, zich opstapelen in ons lichaam.

Association between chemical mixtures and female fertility in women undergoing assisted reproduction in Sweden and Estonia >>

Bron: newscientist.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan