De Gezondheidsraad heeft de voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor zwangere vrouwen herzien. Het Voedingscentrum heeft de uitgebrachte voedingsadviezen vertaald naar de praktijk. Het gaat onder andere om het advies om tijdens de zwangerschap voldoende calcium, jodium en ijzer binnen te krijgen en meer vis te eten. Foliumzuur en vitamine D slikken blijft belangrijk. Evenals het mijden van bepaalde producten. 

Omdat er veel onduidelijk is over wat zwangere vrouwen nu wel of niet mogen consumeren heeft de Gezondheidsraad al het bestaande wetenschappelijk onderzoek naar voeding voor zwangere vrouwen opnieuw uitvoerig bekeken. Naast voedingsdeskundigen zijn ook huisartsen, gynaecologen en toxicologen erbij betrokken, zodat iedereen hetzelfde advies geeft. Waar mogelijk heeft de raad de normen van de Europese voedselautoriteit EFSA overgenomen.

Naar het advies >>

Aanbevelingen maken einde aan broodjeaapverhalen

De nieuwe Voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen vormen een eenduidige boodschap voor alle zwangere vrouwen. “Dat is erg belangrijk. Wil je dat een advies wordt opgevolgd, dan is het zaak dat iedere zwangere uit de mond van welke zorgverlener dan ook hetzelfde hoort”, aldus prof. dr. Hans van Goudoever, hoogleraar kindergeneeskunde bij Amsterdam UMC. Hij was voorzitter van de tijdelijke Commissie Voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen. Lees verder >

Aanbevelingen op een rij

Gezond en gevarieerd eten

Voor zwangeren is de hoofdboodschap om ook tijdens de zwangerschap zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten en drinken volgens de Schijf van Vijf. Zo krijgen vrouwen het grootste deel van de benodigde voedingsstoffen binnen en verkleint de kans op het te veel binnenkrijgen van specifieke schadelijke stoffen. Met de tool Schijf van Vijf voor jou kunnen vrouwen zien hoe een dagmenu met de benodigde voedingsstoffen eruit kan zien.

De juiste hoeveelheden vitamines en mineralen via voeding

Voldoende calcium, jodium en ijzer binnenkrijgen is ook een belangrijk aandachtspunt. Calcium zit bijvoorbeeld in zuivel en jodium in brood. IJzer zit in dierlijke producten zoals vlees en vis en in plantaardige producten zoals volkorenproducten en groente. Zwangere vrouwen kunnen op de website van het Voedingscentrum checken hoe ze voldoende van deze voedingsstoffen binnenkrijgen en waarom ze belangrijk zijn.

Twee keer in de week vis eten

Zwangere vrouwen doen er goed aan om 2 keer per week vis te eten. Het verlaagt het risico op vroeggeboorte en het is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen van de baby. Het gaat dan om 1 keer in de week vette vis zoals zalm en 1 keer in de week magere vis zoals tilapia. Er zijn ook soorten vis en schaal- en schelpdieren die je tijdens de zwangerschap beter kunt mijden. Tonijn kun je bijvoorbeeld beter niet nemen. Bekijk het complete visadvies op onze website. Of check de vis waarover je twijfelt in de app ZwangerHap.

Advertentie

Het belang van foliumzuur en Vitamine D

Foliumzuur en vitamine D slikken is erg belangrijk voor zwangeren. Vrouwen worden aangemoedigd om minimaal 4 weken voor de bevruchting te starten met het slikken van foliumzuur tot 10 weken zwangerschap. Het verkleint bijvoorbeeld de kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje. Vrouwen worden geadviseerd tijdens de hele zwangerschap een vitamine D- supplement te nemen, omdat dit onder andere goed is voor de botopbouw van de baby.

Opletten met bepaalde producten

Sommige producten kunnen zwangeren beter niet nemen zoals alcohol en lever. De inname van cafeïne, leverproducten (zoals paté), soja en zoethout kan het beste beperkt blijven. Daarnaast is het opletten met schadelijke stoffen zoals in sommige soorten kruidenthee. In de app ZwangerHap kun je elk product opzoeken en zien of je het wel of beter niet kunt eten.

Veilig omgaan met eten en drinken

Aandacht voor goede hygiëne, goed bewaren (koelkast op 4 °C) en het goed verhitten van rauwe dierlijke producten is extra belangrijk om infecties met listeria en toxoplasma te voorkomen. Bekijk onze tips om veilig met eten om te gaan tijdens je zwangerschap.

Geen alcohol

Hoewel dit onderzoek niet consistent is, levert het wel aanwijzingen dat consumptie van enkele glazen per week (minder dan één glas per dag) samenhangt met een hoger risico op miskramen en doodgeboorte, een hoger risico op een laag geboortegewicht, een minder gunstige cognitieve ontwikkeling van het kind in termen van een lager IQ en een minder gunstige gedragsscore van het kind. De commissie blijft daarom bij de eerdere conclusie van de raad dat iedere vermindering van het alcoholgebruik leidt tot een vermindering van de risico’s en dat het niet mogelijk is om een veilige hoeveelheid voor alcoholconsumptie vast te stellen. Lees verder >

Het advies aan zwangere vrouwen blijft: geen alcohol

Bronnen:
gezondheidsraad.nl
voedingscentrum.nl
alcoholenzwangerschap.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan