Niet elke ivf-behandeling resulteert direct in een zwangerschap. Voor veel wensouders reden om aan te kloppen bij buitenlandse ziekenhuizen en privéklinieken. Die zogeheten ‘add-ons’ leiden echter niet tot méér zwangerschappen.

Amsterdam UMC is kritisch op  technologieën, zogenoemde ‘add-ons’ die beogen de kans op een zwangerschap te vergroten. Er bestaat een ruim dozijn van deze technieken. Op de vraag of Amsterdam UMC werkt met deze add-ons in zijn voortplantingsgeneeskunde antwoordt gynaecoloog en endocrinoloog Nils Lambalk ontkennend: “Wij stellen als eis dat iets aantoonbaar effectief is voordat we het in de klinische praktijk toepassen. De conclusie van onderzoeken naar al deze technologieën is: ze leiden niet tot méér zwangerschappen. Terwijl dat in iedere folder van iedere ivf-kliniek ter wereld wel botweg staat. Dat is gewoon niet waar. Een aantal levert zelfs mínder zwangerschappen op.”

Embryo-glue

Veel andere landen en buitenlandse privé-klinieken zijn minder terughoudend. klinisch embryoloog Sebastiaan Mastenbroek: “Als je in Groot-Brittannië een kliniek binnenkomt omdat je ivf wilt, krijg je letterlijk een soort menukaart voorgelegd: ‘Wilt u daar assisted hatching bij?’ ‘En embryo-glue?’ ‘Wilt u ook de time-lapse incubator gebruiken?’ Er staan per add-on gewoon prijzen achter. Patiënten, kwetsbaar als ze zijn, vinken aan wat ze hopen dat helpt. Die add-ons betalen ze zelf. Embryo-glue: 300 pond extra. Time-lapse: 700 pond extra. PGS: 3000 tot 5000 pond extra. Met als resultaat dat daar momenteel bij 75 procent van de ivf-behandelingen add-ons worden toegepast.”

Verwerpelijk

Lambalk vindt het verwerpelijk dat vruchtbaarheidsbehandelingen op deze manier big business zijn. “Vooral wanneer artsen add-ons slijten waarvan is aangetoond dat ze niet-effectief zijn.” Het Nederlandse ziekenhuissysteem kent die perverse prikkel niet. Mastenbroek: “Onze situatie is heel anders dan die in het buitenland. Wij kunnen veel objectievere besluiten nemen omdat onze salarissen niet gekoppeld zijn aan het aantal en het type behandelingen dat we doen. In veel buitenlanden wordt de hoogte van het salaris, of dat van de eigenaar van de kliniek, daardoor bepaald. Dan ben je snel geneigd allerlei behandelingen te doen.”

Verder lezen

Dit is een samenvatting van een veel uitgebreider artikel op amc.nl. Hierin wordt ook ingegaan op kerntransplantatie. Lees verder >

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan