Zwangerschap verhoogt risico op ernstige COVID-19

0
223

Zwangere vrouwen met COVID-19 lopen een drie keer grotere kans om op de ic opgenomen te worden dan niet-zwangere leeftijdsgenoten. Hier zijn meerdere mogelijke oorzaken voor. Zo werkt het immuunsysteem bij zwangere vrouwen vaak iets minder goed. Daarnaast wordt in het laatste gedeelte van de zwangerschap het middenrif naar boven geduwd, waardoor het volume van de longen afneemt. Met de besmettelijkere deltavariant lijkt dat risico verder toe te nemen.

Naar schatting laat minder dan de helft van de zwangere vrouwen zich vaccineren. Een mogelijke reden daarvoor is dat zwangere vrouwen in Nederland in eerste instantie werd afgeraden zich te laten vaccineren. Dat was omdat er heel weinig zwangere vrouwen hadden deelgenomen aan de onderzoeken voorafgaand aan de toelating van de coronavaccins. Er waren dus weinig gegevens bekend over mogelijke bijwerkingen voor deze groep.

De stijging van het aantal zwangere coronapatiënten op de ic-afdelingen wordt dan ook toegeschreven aan de deltavariant. Uit recent Brits onderzoek blijkt dat 45 procent van de opgenomen patiënten met deze besmetting (zware) ziekteverschijnselen kreeg, terwijl dat tijdens de eerste golf bij een kwart van de coronapatiënten het geval was.

Overzicht meldingen

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) meldt tot 11-08-2021 in totaal 9355 meldingen gedaan van zwangeren met een bewezen COVID-19 infectie. In de periode 1 maart 2020 tot 1 mei 2021 (alle zwangeren met een positieve PCR of antigeen-test) zijn 9289 meldingen gedaan. In totaal zijn nu 574 vrouwen voor de bevalling opgenomen geweest en 50 erna. Van de opgenomen vrouwen  is van 281 (34%) bekend dat dit gebeurde vanwege klachten passend bij covid-19. Bij 142 vrouwen is beschreven dat er radiologische afwijkingen waren passend bij een virale longontsteking. De meest voorkomende klachten waren hoesten (n=3543; 44%), koorts (n=2089; 26%) en griepachtige klachten (n=2138; 27%).
Voor de actuele cijfers zie het bericht van de NVOG >>

Bronnen: nu.nl / nvog.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here