Brochure over beëindigen zwangerschap bij gewenste baby

0
456

Het komt regelmatig voor dat al voor de geboorte bij een baby een ernstige afwijking of ziekte wordt geconstateerd. Vaak wordt een zwangerschap dan afgebroken. Een gebeurtenis met ingrijpende emotionele gevolgen. Stille Levens, Kenniscentrum Babysterfte, maakte een brochure voor vrouwen en hun partners die dit overkomt. 

In 2018 moesten 1.211 vrouwen samen met hun partner de keuze maken om de zwangerschap af te breken en afscheid te nemen van de baby. De ingrijpende emotionele gevolgen na een zwangerschapsbeëindiging zijn te vergelijken met hoe het ouders vergaat na het spontaan overlijden van een baby tijdens de zwangerschap. Er zijn echter ook verschillen. Om die reden heeft Stille Levens een brochure ontwikkeld. Deze neemt een vrouw en haar partner mee vanaf de beslissing om de zwangerschap af te breken tot de eerste periode na de bevalling.

De brochure gaat in op alle belangrijke thema’s en beslissingen die ouders moeten nemen: de onmogelijke keuze, naar het ziekenhuis, het inlichten van de omgeving, inleiden van een bevalling, de geboorte van de baby, en het afscheid nemen. Ook alles wat er geregeld moet worden, en de eerste weken na de bevalling, komen aan bod.

Niet afbreken maar beëindigen

De 48 pagina’s dikke brochure is ontwikkeld door ervaringsdeskundige ouders en (geboortezorg)professionals. Dit zorgt ervoor dat de inhoud nauw aansluit bij de medische praktijk én bij de belevingswereld van ouders. Jeannette Rietberg, bestuursvoorzitter Stille Levens en auteur:  “Professionals duiden de ingreep aan als ‘zwangerschapsafbreking’, maar ouders vinden dat vaak erg hard en onaangenaam klinken. Daarom praten wij over ‘zwangerschapsbeëindiging’.”

De ervaringen van ouders lopen als een rode draad door de brochure. Veel ouders worstelen met onbegrip vanuit de omgeving. Een moeder zegt hierover: “Het ergste vond ik mijn schoonzus. Zij zei simpelweg: ‘niemand wil toch zo’n kind?’ Wij wilden Femke met heel ons hart, maar we wilden haar juist beschermen. Mensen hebben geen idee.”

Rietberg: “Wij hopen dat verloskundigen en ziekenhuizen de brochure actief onder de aandacht zullen brengen bij de ouders die dit overkomt.”

Brochure ‘Zwangerschapsbeëindiging bij een gewenste baby’ >>

De brochure maakt deel uit van een reeks van gratis te downloaden brochures.

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here