Baby’s reageren al in de baarmoeder anders op verschillende geuren en smaken. Onderzoekers hebben dit ontdekt door naar hun gezichtsuitdrukkingen te kijken. Zij namen 4D-echografieën van de foetussen van 100 zwangere vrouwen die vooraf wortel- of boerenkoolcapsules hadden ingenomen.
Het onderzoek stond onder leiding van Durham’s Fetal Neonatal Research Lab. Uit eerder onderzoek bleek al dat baby’s in de baarmoeder waarschijnlijk kunnen proeven en ruiken, maar deze waren gebaseerd op waarnemingen ná de geboorte. De nieuwe studie is de eerste die deze reacties vóór de geboorte laat zien.
Lach- en huilgezichten
Foetussen blootgesteld aan de wortelsmaak vertoonden meer ‘lach-gezichten’. Degenen die werden blootgesteld aan de boerenkoolsmaak vertoonden juist meer ‘huil-gezichten’. Blootstelling aan slechts een kleine hoeveelheid wortel of boerenkool was voldoende om een reactie te stimuleren.
Mensen ervaren smaak door een combinatie van smaak en geur. Bij foetussen gebeurt dit door het inademen en doorslikken van het vruchtwater in de baarmoeder. De bevindingen kunnen ons begrip van de ontwikkeling van menselijke smaak- en geurreceptoren bevorderen. De onderzoekers geloven ook dat wat zwangere vrouwen eten de smaakvoorkeuren van baby’s na de geboorte kan beïnvloeden.
De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science.
Flavor Sensing in Utero and Emerging Discriminative Behaviors in the Human Fetus >
Bron: durham.ac.uk