De eerste duizend dagen zijn cruciaal voor de ontwikkeling, zeker in een gezin in kwetsbare omstandigheden. Gestructureerde hulp is voor de betrokken belangrijk. Daarom wordt nu samen met hen én zorg- en hulpverleners in Rotterdam gekeken hoe de ondersteuning vóór en na de bevalling het beste vormgegeven kan worden. Uitkomst is onder meer een routekaart van kinderwens tot de eerste duizend dagen. Ook wordt er een toolkit ontwikkeld.

Het Erasmus MC Sophia en Gemeente Rotterdam hebben voor het onderzoek € 450.000 subsidie ontvangen. De focus ligt op (aanstaande) ouders waar bijvoorbeeld zorgen zijn over schulden, huisvesting , een lichte verstandelijke beperking , verslaving of met psychische problematiek. In veel gevallen gaat het om meerdere problemen tegelijkertijd. Het Erasmus MC Sophia kijkt samen met de gezinnen, gemeente Rotterdam en zorg- en hulpverleners hoe het aanbod van zorg- en hulpverlening het beste vormgegeven kan worden.

Het gehele plaatje

Vooral het gebrek aan continuïteit wordt door zwangeren ervaren als probleem. Dus dat vrouwen steeds opnieuw hun verhaal moeten doen. Traditioneel gezien staat de zorg vóór bevallen los van ná de bevalling. Het onderzoek brengt het gehele plaatje in beeld.

‘Ik kreeg te maken met vijf organisaties en dertig verschillende mensen’, vertelt Moeder Britt. Zij  deed mee aan een vooronderzoek en vertelt erover op RTV Rijnmond .

Actieonderzoek

Het onderzoek start op 1 april van dit jaar en zal de komende vier jaar uitgevoerd worden als actieonderzoek. Dit betekent dat het onderzoek in de praktijk kan worden bijgesteld en aangepast wanneer dat nodig is, zodat het direct concreet en toepasbaar is.

Naast het Erasmus MC Sophia en Stevige Start werken de volgende organisaties en onderdelen van gemeente Rotterdam mee aan het onderzoek: GGD Rotterdam-Rijnmond/Nu Niet Zwanger, wijkteams en Moeders van Rotterdam. Daarnaast werken mee: Centrum Jeugd & Gezin Rijnmond; ASVZ, zorg- en dienstverlening voor mensen met verstandelijke beperkingen; Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus School of Health Policy & Management; Hogeschool Rotterdam/Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland; (Aanstaande) ouders die een groep van deskundigen vormen (ouderpanel).

Bron: amazingerasmusmc.nl

Zie ook:
Klantroutes wijzen de weg in de eerste 1000 kritieke dagen

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan