‘Wiegendood-preventie: de nieuwste kennis & tip’. Aldus luidt de titel van een online special van Kenniscentrum Kraamzorg (KCKZ). Hierin lees je alles over wiegendoodpreventie. De inhoud varieert van achtergrondartikelen tot praktische tips.

Als een kind jonger dan twee jaar plotseling en onverwacht overlijdt, zonder dat daarvoor een medische verklaring wordt gevonden, spreken we van wiegendood. Internationaal wordt de term SUDI gebruikt. Wat staat voor: Sudden Unexpected Death in Infancy. De special gaat ook in op de invloed van babymarketing, social media en ‘momfluencers.

Beeldbank

Bij de special hoort een beeldbank. Hierop staan heel veel foto’s voorzien van een rood kruis (foute ligging) of groen vinkje (goede ligging). Bij dit bericht twee foto’s van een risicovolle ligging. De hoofdfoto is van ©Rieta Mulder.

Uit de inhoud

Preventieadviezen zijn essentieel
Floortje Kanits voerde een promotieonderzoek uit naar preventie van wiegendood in Nederland. Ze deelt haar kennis en de nieuwste inzichten graag met professionals in de geboortezorg. “Het is goed dat kraamverzorgenden de preventieadviezen duidelijk meegeven aan ouders.”

AdvertentieNomineren Vroegwerker

Kraamverzorgenden over veilig slapen
Mieke Cotterink, expert veilig slapen bij VeiligheidNL, geeft antwoord op de volgende vragen:

  1. Een matras(beschermer) met een ventilerende toplaag, is dat veilig?
  2. Wat is belangrijk bij het veilig gebruiken van een co-sleeper (aanschuifbedje)?
  3. Hoe kan ik ouders het beste adviseren over het gebruik van een babynestje?
  4. Mag een tweeling samen in één bedje slapen?

Veilig Slapen Stappenplan voor de geboortezorg
VeiligheidNL ontwikkelde diverse materialen voor professionals. In de special lees je hoe je ze stapsgewijs kunt inzetten als professional, kraamzorgorganisatie en verloskundig samenwerkingsverband.

Voorkeurshouding bij baby’s voorkomen
Uit angst voor wiegendood durven ouders hun baby vaak overdag ook niet op de zij of op de buik te leggen. Het gevolg is dat veel baby’s een voorkeurshouding krijgen, waardoor de schedel vervormt. ‘Jouw goede voorbeeld en voorlichting zijn essentieel om dit te voorkomen’, zegt kinderfysiotherapeut Leo van Vlimmeren in een interview

Holland’s Next Top Influencer Veilig slapen
Holland’s Next Top Influencer Veilig slapen Jeugdarts Myrna Linders ziet de beroepsgroep van kraamverzorgenden als een belangrijke troef in het tegengaan van de beïnvloeding van jonge ouders door babymarketing en momfluencers

Buikligging geeft risico op wiegendood. Foto: ©Perla Michiels-Perla Fotografie

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeg-congres artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieVroeglezing - artikel

"*" geeft vereiste velden aan