Bij wiegendood overlijdt een ogenschijnlijk gezonde baby onverwacht in zijn slaap. Wordt er geen ziekte of lichamelijke afwijking gevonden, dan spreek men van SIDS, ofwel sudden infant death syndrome. Uit nieuw onderzoek blijkt dat een enzym betrokken bij alertheid en bewustzijn mogelijk een belangrijke rol speelt. Dit betekent dat de oorzaak niet moet worden gezocht in te veel speeltjes of verkeerde dekentjes in het bed. De ontdekking biedt nieuwe mogelijkheden tot preventie.

Eerder onderzoek heeft verschillende omstandigheden in beeld gebracht waaronder wiegendood vaker lijkt voor te komen. Eén van de theorieën is dat deze kinderen een niet opgemerkt defect in het brein hebben die ontwaken en ademhaling beïnvloedt. Het defect zou ervoor zorgen dat, als een kind tijdens het slapen stopt met ademen, het niet wakker schrikt. Omdat de schrik, die de ademhaling weer op gang brengen, uitblijft, komt de baby te overlijden. Een team Australische onderzoekers, verbonden aan het Children’s Hospital Westmead , zeggen deze theorie te hebben bevestigd. Ze publiceerden het onderzoek onlangs in vakblad eBioMedicine, onderdeel van The Lancet.

Alertheid

Het team analyseerde gedroogde bloedsamples van baby’s die aan SIDS overleden. Die vergeleken ze vervolgens met het bloed van gezonde, levende kinderen en kinderen met een andere, geïdentificeerde doodsoorzaak. De onderzoekers ontdekten dat het activiteit van het enzym butyrylcholinesterase (BChE) aanzienlijk lager was in de ‘SIDS-baby’s’ dan in het bloed van de twee controlegroepen. BChE speelt een belangrijke rol in de reacties in het brein die verantwoordelijk zijn bij arousal; de activatietoestand van het centrale en autonome zenuwstelsel. Dit is een maat voor mentale alertheid.

De arousaltoestand is laag als je bijvoorbeeld heel slaperig bent, en hoog bij stress, inspanning of opwinding. Dat verklaart volgens de onderzoekers waarom SIDS voornamelijk tijdens slaap plaatsvindt. Wat de verlaagde activiteit precies veroorzaakt, is nog onduidelijk.

Schuldvraag

Cognitief neuropsycholoog aan de Tilburg University Marion van den Heuvel, niet betrokken bij de studie, spreekt van een “goed en zorgvuldig opgezet onderzoek met betrouwbare resultaten.” Van den Heuvel: “SIDS is een verschrikkelijk tragisch fenomeen. Ouders van deze overleden kindjes dragen vaak een enorme last met zich mee: waarom is mijn kindje overleden? En een nog ergere schuldvraag: Hadden we dit kunnen voorkomen? Op beide vragen geeft dit artikel antwoord.” Zij wijst erop dat de oorzaak van wiegendood biologisch is en niets te maken heeft met het gedrag van de ouders. “Het ligt niet aan te veel speeltjes of verkeerde dekentjes in het bed – hoewel dit soms een oorzaak kan zijn – of aan onoplettende ouders.”

Advertentie

Preventie

Volgens Van den Heuvel zouden artsen met de kennis van dit artikel in de toekomst kindjes kunnen screenen op een gebrek aan BChE in hun bloed. “Deze kindjes zouden dan bijvoorbeeld extra goed in de gaten gehouden kunnen worden. Of er wordt mogelijk nog een medische oplossing gevonden om dit te kort aan te vullen, bijvoorbeeld met medicatie”, zo besluit de cognitief neuropsycholoog.

Butyrylcholinesterase is a potential biomarker for Sudden Infant Death Syndrome

Bron: kijkmagazine.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan