Hypoallergene zuigelingenvoeding beschermt niet tegen allergieën

0
2588

Hypoallergene poedermelk is nutteloos voor baby’s met een verhoogd risico op allergieën. De speciale zuigelingenvoeding beschermt niet tegen allergieën of auto-immuunziekten zoals diabetes type 1. Om deze reden stoppen met borstvoeding is dus niet nodig.

Dat was al eerder bekend maar wordt nu bevestigd door een overzichtsartikelen in het BMJ waarover gezondheid.be bericht. De onderzoekers analyseerden gegevens van 37 studies die tussen 1946-2015 werden uitgevoerd en waarbij in totaal meer dan 19.000 kinderen waren betrokken. Baby’s die gevoed worden met dit type van melkpoeder ontwikkelen niet minder allergieën dan kinderen die gewone melkpoeder op basis van koemelk of soja krijgen.

In hypoallergene voeding zijn die eiwitten dusdanig behandeld, dat het immuunsysteem van de baby ze niet meer als vreemd herkent. Gezien de onderzoeksbevindingen wordt nu niet meer geadviseerd om bij atopie* bij de moeder of in de familie om vanaf de geboorte of vanaf het stoppen met borstvoeding hypoallergene producten te gebruiken. Ook hoeven moeders die borstvoeding geven niet zelf koemelk te mijden.

Is er koemelkallergie bij een baby, dan kan men wel een hypo-allergene of een koemelkvrije voeding gebruiken. De koemelkvrije producten zijn in theorie iets beter dan de hypoallergene, omdat ze kleinere eiwitfragmenten bevatten. Maar het is niet aangetoond dat ze significant beter zijn, en ze zijn ook duurder. De aminozuur preparaten zijn nog veel duurder en worden alleen bij extreme koemelkallergie of andere voedingsproblemen voorgeschreven.

Hydrolysed formula and risk of allergic or autoimmune disease: systematic review and meta-analysis

Do hydrolysed infant formulas reduce the risk of allergic disease?

* Atopie: allergische aanleg met kenmerken van voedselallergie, eczeem, astma en hooikoorts.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here