Baby’s die goed eten zijn later gezonder en intelligenter. Al in de baarmoeder is goede voeding cruciaal, evenals de samenstelling van speciale voeding voor prematuren en het langdurig geven van borstvoeding.

Dat blijkt uit een artikel van de hand van Jaap Seidell op topics.nl. In 1990 stelde de Britse epidemioloog David Barker als eerste dat baby’s die onvoldoende groeiden gedurende de zwangerschap door een tekort aan voedingsstoffen, later een groter risico hadden op welvaartsziekten als hart- en vaatziekten, obesitas en type 2 diabetes.

Experiment

Hoe groot het belang is van voeding bij de ontwikkeling van jonge kinderen, liet een experiment in Engelse ziekenhuizen zien. Te vroeg geboren baby’s die minder dan 1850 gram wogen, werden verdeeld in twee groepen. Eén groep kreeg een maand standaardflesvoeding, de andere groep speciale flesvoeding voor prematuren met extra nutriënten. Toen ze 18 maanden waren, bleken er al grote verschillen in motorische vaardigheden en mentale ontwikkeling te zijn. Op 8-jarige leeftijd werden de kinderen opnieuw onderzocht. De kinderen die standaardflesvoeding hadden gekregen, scoorden nu 12 punten lager op verbale intelligentie en het verschil in algemeen IQ was 10 punten. Acht jaar na de interventie, door één maand extra voeding. Tien punten is het gemiddelde verschil in IQ-scores tussen leerlingen van havo en van vmbo.

Meerwaarde borstvoeding

Een vergelijkbaar groot effect werd gevonden voor het geven van borstvoeding aan Deense kinderen die geboren waren na een voldragen zwangerschap. Het onderzoek liet zien dat baby’s die langer dan 9 maanden borstvoeding hadden gehad, gemiddeld 5 IQ-punten hoger scoorden op 18-jarige leeftijd dan kinderen die minder dan één maand borstvoeding kregen (na correctie voor verstorende factoren).

Het geven van borstvoeding is niet voor niets een belangrijk thema in religieuze spijswetten. Veel religies, zoals de islam en het jodendom, geven aan dat een kind voldoende heeft aan borstvoeding tot het ongeveer twee jaar oud is. Sommige boeddhisten geven hun kind nog veel langer de borst. Dat is bij ons hoogst ongebruikelijk.

Barrières

Soms zijn er medische redenen voor het niet of maar kort geven van borstvoeding. Gelukkig zijn er dan geschikte, maar nooit helemaal optimale, alternatieven zoals flesvoeding. Maar vaker wordt gestopt met borstvoeding omdat de moeder na het zwangerschapsverlof weer gaat werken en kolven in de praktijk vaak lastig is.

Ook kunnen negatieve reacties op het geven van borstvoeding in het openbaar aanleiding zijn voor moeders om ervan af te zien. Allemaal barrières die in principe door gericht beleid en praktische aanpassingen oplosbaar zijn. Als overheden, werkgevers en ouders het belang ervan maar voldoende inzien.

Wat moet precies in de voeding zitten voor een optimale ontwikkeling van de hersenen? Dat is nog niet helemaal duidelijk. Het gaat om de juiste mix van een groot aantal factoren waarbij onder meer de hoeveelheid ijzer, eiwit en verschillende vetzuren een rol spelen.

Schade

Maar ook voedingsfactoren die een gunstig effect hebben op het immuunsysteem en op ontstekingen, kunnen schade aan het nog uiterst kwetsbare groeiende brein voorkomen.

Een ander voorbeeld is het effect van een tekort aan foliumzuur bij aanvang van de zwangerschap. Als de moeder te weinig foliumzuur inneemt tussen een maand voor conceptie en de 12de week van de zwangerschap, kan dat bij de baby leiden tot een open ruggetje (spina bifida). Die kinderen hebben vaak levenslang problemen met hun blaas, darmen en motoriek en hebben later vaker leerproblemen.

Ze moeten, om infecties te voorkomen, levenslang antibiotica slikken. Daarom wordt vrouwen met een kinderwens aangeraden om pilletjes met ongeveer 400 microgram foliumzuur te slikken. Dat gebeurt echter lang niet altijd. Een veel effectiever manier om open ruggetjes te voorkomen is door voedsel te verrijken met foliumzuur, maar daar willen we in Nederland nog niet aan.

Bron: Topics

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan