Zwangeren die prenatale zorg volgens het Centering model volgden, roken significant minder en drinken minder alcohol. Ook is hun kennis over de zwangerschap significant toegenomen en zijn ze meer tevreden over de ontvangen zorg. Vergeleken met reguliere zorg, starten 11% meer vrouwen met het geven van borstvoeding. Ook geven zij 6 weken na de bevalling nog steeds borstvoeding . Een kleine 10% heeft minder pijnstilling nodig gehad. Dat blijkt uit een recente trial van TNO en het LUMC onder ruim 2500 zwangeren naar de werking van groepszorg volgens het Centering model.

Onderzoekers en beleidsmakers horen regelmatig verhalen over de uitkomsten van groepszorg volgens het Centering model, die niet zichtbaar worden in de onderzoeksresultaten. Met behulp van interviews met vrouwen, verloskundigen en artsen, zijn deze  verhalen verzameld en opgeschreven. Deze ‘pareltjes’ uit de zorg laten op een andere manier zien hoe en dat Centering werkt. De resultaten staan beschreven in het boek ‘Pareltjes – Kleine Centering verhalen met een grote impact’. Een gezamenlijke publicatie van TNO, de KNOV, Stichting Centering Nederland en Group Care Global.

Verbeterde verloskundige zorg

Centering is afkomstig uit de Verenigde Staten. Het is een interactieve manier van zorg verlenen die zelfredzaamheid, wederzijdse ondersteuning en community building ondersteunt. In het Centering model worden de individuele consulten vervangen door groepsbijeenkomsten. Deze staan onder begeleiding van een medisch verantwoordelijke zorgverlener (verloskundige of arts) en een assistent. Acht á twaalf vrouwen met dezelfde zwangerschapsduur komen regelmatig bij elkaar. Zij meten hun eigen bloeddruk, registreren hun gewicht en houden hun eigen dossier bij. Tijdens de bijeenkomsten wordt de kennis en ervaring van de groep gebruikt om gezamenlijk te leren.

Kansrijke Start

Centering is opgenomen in het actieprogramma Kansrijke Start. Dit is een actieprogramma om kinderen een betere kans te bieden tijdens de eerste 1000 dagen van hun leven. Het percentage verloskundigenpraktijken en het percentage gemeenten dat zorg volgens het Centering model aanbiedt zijn binnen dit programma opgenomen als indicatoren voor kwalitatief goede zorg. Momenteel ontwikkelt TNO samen met verloskundigen en de jeugdgezondheidszorg een integrale vorm van het Centering model. Hierbij wordt de zorg tijdens de eerste 1000 dagen rondom de groep (aanstaande) ouders georganiseerd.

Het boek

Download hier het boek in het Nederlands: Pareltjesboek-nl-interactief

Advertentie

English download is available here: Littlepearls-interactief

Wenst u een fysiek exemplaar van dit boek te ontvangen, neem dan contact op met TNO of de KNOV .

Bron: kennispoort-verloskunde.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan