Kinder- en jeugdpsychiater Wouter Staal wil dat er meer bewezen effectieve interventies beschikbaar komen voor kinderen en jongeren met autisme. Dit hoopt hij te bereiken met zijn nieuwe leerstoel aan de Universiteit Leiden.

Wouter Staal, kinder- en jeugdpsychiater bij het Radboudumc en Karakter, wordt in mei 2018 bijzonder hoogleraar autisme aan het instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden. Hij zal zich vooral gaan bezig houden met neurobiologie, neurocognitie en behandeling. Staal is opleider van kinder- en jeugdpsychiaters en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Autisme en oudervereniging Balans.

Muziektherapie

In een interview met de NVA laat Staal weten dat effectieve interventies voor kinderen en jongeren met autisme sneller in de klinische praktijk terecht moeten komen. “Een leerstoel helpt om de aandacht hiervoor scherp te houden. Op dit moment zijn er nog te weinig interventies waarvan vaststaat dat ze werken. En als die evidentie er wél is, duurt het veel te lang voordat kinderen en jongeren er gebruik van kunnen maken. Neem bijvoorbeeld de muziektherapie van Stichting Papageno. Daar is evidentie voor, desondanks is er tot nu toe slechts een beperkt aantal therapeuten dat deze therapie kan geven.”

Sociale vaardigheden

Op de vraag of er al interventies zijn die effect hebben op de kernsymptomen van autisme, zoals problemen op sociaal gebied, antwoordt hij bevestigend. “Er zijn sterke aanwijzingen dat de in de Verenigde Staten ontwikkelde behandeling Pivotal Response Treatment, PRT, de sociale vaardigheden van kinderen onder de 6 jaar versterkt. Daarom onderzoeken wij op dit moment bij het Universitair Centrum Karakter hoe je ouders op effectieve wijze kunt trainen tot co-therapeut, zodat ze hun kind thuis zelf kunnen trainen in PRT. Als we weten hoe dat moet – en de eerste resultaten zijn veelbelovend – willen we deze training heel snel kunnen aanbieden binnen Karakter, maar ook aanbevelen als effectieve behandeling bij het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Daarnaast hopen wij te kunnen bewijzen dat PRT ook bij oudere kinderen en jongeren werkt. Daarom analyseren wij bij Karakter op dit moment de data van honderden internationale wetenschappelijke artikelen op dit gebied.”

Bron: autisme.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan