Er bestaat ongerustheid over de mogelijk schadelijke gevolgen van microplastics uit babyflesjes. Voor baby’s. Nieuw onderzoek hiernaar wijst uit dat er geen aanleiding is om de huidige richtlijnen hiervoor aan te passen.

De afgelopen tijd is een onderzoek over microplastics uit babyflesjes, wat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Food in het nieuws geweest. Onderzoekers aan de universiteit van Dublin keken naar de aanwezigheid van microplastics in babyvoeding wat is bereid in plastic flesjes (polypropyleen).? Zie ook Met flesvoeding krijgen baby’s veel microplastics binnen

Over het onderzoek

In het onderzoek zijn babyflesjes eerst 5 minuten in kokend water geplaatst (gesteriliseerd), waarna de flesvoeding is klaargemaakt met water van 70 graden Celsius. Vervolgens is gekeken naar hoeveel deeltjes microplastic in de flesvoeding aanwezig waren. Het onderzoek liet zien dat baby’s via deze route inderdaad blootgesteld worden aan microplastics. Tegelijkertijd benadrukken de onderzoekers dat het niet bekend is of dit effect heeft op de gezondheid van de baby. Vanwege de onzekerheden geeft dit onderzoek momenteel geen aanleiding om de huidige procedure voor het klaarmaken van flesvoeding aan te passen.

Andere richtlijnen voor opwarmen

De huidige richtlijnen van het Voedingscentrum voor het maken van flesvoeding in Nederland zijn anders dan de methode van opwarmen die in het onderzoek gebruikt zijn. De richtlijnen van het Voedingscentrum schrijven geen extreem hete temperaturen voor. Zo kan flesvoeding aangemaakt worden met koud kraanwater, kokend water is in Nederland niet nodig. En de fles kan verwarmd worden tot 30-35 graden. Dit kan op drie verschillende manieren: au bain-marie, met een flessenwarmer of in de magnetron. Bij verwarming in de magnetron is het belangrijk om de fles tussentijds wel te schudden. Dit voorkomt dat zogenaamde ‘hot spots’ ontstaan door ongelijke verwarming te voorkomen.

AdvertentieAbonneren op lentenummer

Voor het schoonmaken wordt aangeraden de flesjes eerst om te spoelen met koud water en vervolgens met een heet sopje of in de vaatwasser (minimale temperatuur 55 graden Celsius) te reinigen. Naspoelen kan met warm water en vervolgens kan de fles drogen.
Het goed schoonmaken en hygiënisch werken is een zeer belangrijke stap om aanwezigheid van schadelijke bacteriën te voorkomen. Baby’s zijn kwetsbaar en we weten dat de gevolgen van een infectie voor hen ernstig kan zijn.

Advies

Het nieuwe onderzoek is geen reden om op dit moment de richtlijnen aan te passen. Ouders die zich wel zorgen maken, kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een glazen fles. En borstvoeding geven blijft het beste voor een baby.

Bron: kraamsupportonline.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan