Een combinatie van sensorische stimuli – in de vorm van inbakeren, geluid maken en bewegen – kan ouders helpen om hun huilende baby te troosten. Onderzoekers vonden een spontane troostreactie ongeacht of de ouder van de baby of een ‘slim bedje’ de troost bood. Het slimme bedje kan met name een uitkomst bieden voor ouders met een huilbaby en voor ziekenhuizen.

Dit blijkt uit een nieuwe studie van SEIN, expertisecentrum epilepsie en slaapgeneeskunde, en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Pedagogen Eline Möller, Wieke de Vente en Roos Rodenburg van SEIN en de UvA onderzochten of de combinatie van inbakeren (het inwikkelen van de baby in een doek), geluid (kalmerend sussen) en beweging (wiegen) een spontane troostrespons opwekt wanneer ouders hun baby troosten of wanneer een ‘slim bedje’ de baby troost. Daarbij keken zij ook of de leeftijd van de baby van invloed is op de troostrespons.

Experiment

In de studie keken Möller, De Vente en Rodenburg naar 69 baby’s in de leeftijd van 0 tot 6 maanden. De onderzoekers deden een zogenoemd counterbalanced experiment dat uit twee condities bestond: de ouder en het slimme bedje. Bij elk van de twee condities werden drie fasen van twee minuten doorlopen: baseline (om de uitgangswaarde te kunnen bepalen), op de rug leggen en troosten. Möller legt uit: “Bij de baseline zat de baby bij de ouder op schoot. Vervolgens wekten we onrust op door de baby alleen op de rug te leggen, waarna troost door de ouder volgde – de ouder suste en wiegde de ingebakerde baby. Dezelfde fasen liepen we door met het slimme bedje als troostgever. Het slimme bedje wiegt de baby ook en maakt ook een sussend geluid.”

Observatie en fysiologische metingen legden de onrust bij de baby’s vast.  Als tijdens het troosten van de baby de onrust en de hartslag afnemen en de hartslagvariabiliteit toeneemt (vergeleken met het liggen op de rug), is er sprake van een troostrespons.

Verminderde onrust, lagere hartslag

Zowel onrust als de hartslag van de baby waren in beide troostfase – dus ongeacht of de ouder of het bedje troost gaf – lager dan in de voorafgaande fase waarin de baby op de rug lag. Dit geeft aan dat de baby’s in beide condities met een troostrespons reageerden op inbakeren, beweging en geluid. Jongere baby’s reageerden met een sterkere troostrespons dan oudere baby’s als ze door de ouder werden getroost. Bij het slimme bedje was dit verschil niet te zien. “Wat betreft de hartslag van de baby zagen we dat de troostrespons sterker was bij troost in het slimme bedje dan door de ouder. Het omgekeerde zagen we als het gaat om de geobserveerde onrust: de troostrespons was sterker bij troost door de ouder dan in het bedje”, vertelt Möller.

Vicieuze cirkel

Of de ouder of het bedje effectiever is voor het kalmeren van baby’s is niet duidelijk, maar volgens Möller ook niet zo relevant. “Het is niet óf de ouder óf het bedje. Het bedje zou een aanvulling kunnen zijn op alle goede dingen die ouders zelf al doen om hun baby te troosten.” Dit zou met name een uitkomst kunnen bieden voor ouders met een huilbaby. Zij raken soms zo uitgeput waardoor ze minder sensitief en responsief kunnen reageren op hun baby. Dit kan vervolgens een vicieuze cirkel worden waarin de ouder en de baby elkaar steeds meer uit balans brengen: nog meer huilen bij de baby en nog meer uitputting bij de ouder. Een slim bedje zou dan een oplossing kunnen bieden. Als de baby daardoor minder gaat huilen en beter gaat slapen, kan dit ook de nachtrust van de ouder ten goede komen. Ook in ziekenhuizen kunnen de slimme bedjes een oplossing bieden en het personeel ontlasten.

Vervolgonderzoek

Volgende stap in het onderzoek is het troostende effect van inbakeren, beweging en geluid in de thuissituatie. Zowel door de ouder als met behulp van een slim bedje. Möller en Rodenburg doen reeds kleinschalig onderzoek waarbij het slimme bedje bij ouders thuis wordt geplaatst. De resultaten ervan zijn veelbelovend: baby’s en ouders slapen betekenisvol beter en ook het huilen neemt significant af. “Ouders zijn dikwijls zo tevreden met het bedje dat zij vragen of het bedje langer in huis mag blijven.”

Infant crying and the calming response: Parental versus mechanical soothing using swaddling, sound, and movement >>

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan