Voorlichtingsfilm belicht belang van hechting in het eerste levensjaar

1
2194

Niets in een kinderleven is zo belangrijk als een veilige band met zijn ouders of verzorgers. Dát is de rode draad in de film ‘Een Kind! Over hechting in het eerste levensjaar’ die onlangs in première ging. De film, een initiatief van Stichting Kinderleven, is gerealiseerd met co-financiering van de Provincie Limburg.

De film volgt drie ouderparen die net bevallen zijn van hun eerste of tweede kind. Zij vertellen over hun onzekerheden en er komen deskundigen aan het woord. De film richt zich in de eerste plaats op ouders. Voor professionals die werken met ouders en hun jonge kinderen kan de film een welkome aanvulling zijn om ouders bewust te maken van het belang van een goede band met hun baby. De film duurt circa 30 minuten en is geproduceerd door Jessie van Vreden.

Blauwdruk voor geluk

In een interview in De Limburger vertelt de Maastrichtse kinderpsychologe Paulien Kuipers, directeur en hoofdbehandelaar van Stichting Kinderleven, dat een baby van drie maanden gemiddeld zes oppassen c.q. verzorgers heeft. Dat is voor een baby ingewikkelder dan een volwassene zomaar in China plaatsen. Kuipers kan maar niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een veilige vertrouwde band tussen ouder en kind is. “Het geeft het kind een blauwdruk voor geluk. De hersenen van die kinderen kunnen zich in alle rust ontwikkelen. En als dat gebeurt, doe je het beter op school, heb je betere vriendschappen, kies je vaak ook een goede partner en word je later ook weer een goede ouder en is de cirkel rond.”

Maar in veel gevallen gaat het helemaal niet zo goed. Liefst een derde van de mensen die baby’s krijgen, zitten niet op de bekende roze wolk. “We zitten met heel veel kinderen met gedragsproblemen. Met moeilijke kleuters op school. We hebben vaak het idee dat een kind vanzelf wel groot wordt, maar daar moeten we wel iets voor doen.”

Over de film

De film ‘Een Kind! Over hechting in het eerste levensjaar’ is dan ook “hartstikke nodig”, stelt de psychologe. Heel toegankelijk ook. Drie ouderparen, net bevallen van hun eerste of tweede kind, worden gevolgd en vertellen over hun onzekerheden. Tussendoor komen deskundigen aan het woord en zien we praktijkcasussen gespeeld door acteurs.

‘Een Kind!’ is opgebouwd rond thema’s als praten met je kind; omgaan met frustratie (bijvoorbeeld over het niet slapen) en er zijn voor je baby. Over voorspelbaarheid ook: “Als je een huilend kind de ene keer uit bed haalt en de andere keer drie uur laat krijsen, dan weet het niet waar het aan toe is. Dit voelt de baby. Net als wij: stel je hebt een partner die de ene keer ontploft als het eten aanbrandt en de andere keer geeft hij een knuffel, dan weten wij toch ook niet meer hoe die liefde in elkaar steekt?”

Eerste hulp bij hechting

De productie is de kroon op de campagne ‘Eerste hulp bij hechting’ die in 2015 startte en wordt financieel ondersteund door de provincie. Vrijdag 22 februari was de première in Maastricht. De bedoeling is dat de film wordt uitgerold over het land. Met name de Jeugdgezondheidszorg (JGZ, consultatiebureaus) gaat er mee werken maar ook rechters en advocaten zijn geïnteresseerd. “We krijgen veel vragen over wat een scheiding doet met binding.” Ook ouders kunnen de film bestellen. De film komt eind maart beschikbaar.

Meer informatie: www.stichtingkinderleven.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

1 REACTIE

  1. Fantastisch dat deze film tot stand is gekomen! Zo nodig ook voor kwetsbare ouders met psychische problemen om te weten dat hechting aan enkele vaste personen zo belangrijk is.
    Daar zet Stichting MeeleefGezin zich ook voor in! Continuïteit voor contact met het kind naast de ouders, met vaste afspraken, regelmaat: elke week een vaste dag, een netwerkgezin waar je op kunt rekenen! Je hoeft het niet meer te vragen en er niets voor terug te doen. Dat maakt dat stress echt kan afnemen en meeleegezinnen stimuleren ook de ouder-kindrelatie. Zo kan het kind, met een steuntje inde rug, gezond opgroeien bij zij eigen ouders. We proberen zoveel mogelijk de opvang te laten aansluiten op de therapie van ouders, waar het bv. traumabehandeling van ouders betreft. We maken graag gebruik van deze film in de psycho-educatie training van meeleefgezinnen! Wist u dat we al tijdens de zwangerschap de ouders ondersteunen? Bekijk ook onze website.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here