Het begeleiden van zwangeren en bevallingen tijdens de recente lockdowns viel buiten het gewone boekje. Het merendeel van de reguliere voorzieningen viel immers weg. Wat kunnen professionals leren van deze periode? De film ‘Nevenopbrengst’ belicht zowel de ervaringen van ouders die tijdens COVID een kind kregen als van professionals die ‘gewoon’ moesten werken. Hoe kijken zij hierop terug?

Centraal in de film staat de transitie naar ouderschap en de invloed van COVID op deze periode voor ouders en zorgverleners. Deelnemers vertellen open en eerlijk hun verhaal. Zij en hun zwangerschap/bevalling verschilden van elkaar. De maatregelen van dat moment maakten ook uit. ‘Ik zou het de volgende keer echt weer zo doen, dit was zo fijn!’, ‘Dit houden we zo in het ziekenhuis.’. De film geeft een beeld van een vreemde, onwerkelijke periode om een kind te krijgen.

Het gaat over angst, eenzaamheid, verdriet, roeien met de riemen die je hebt en een ontzettende power om het beste te doen voor het (ongeboren) kind in kwestie. Plus hoe dat soms best goed uitpakt ondanks (of dankzij) deze omstandigheden. Maar ook wat we mee kunnen nemen in de dagelijkse praktijk.

De makers van de film

De film is gemaakt door Saskia Zeldenrust, beeldend therapeut en oudercoach, en Petra Spuijbroek, GZ- psycholoog, IMH specialist DAIHM en EMDR practicioner. In september toonden zij de film in Ljubljana op het internationale familietherapiecongres. In juli zal deze film te zien zijn op het WAIMH-congres in Dublin. Ze vertellen over het Nederlands geboortesysteem en brengen onderzoek in verband met de film vol verhalen: Neven opbrengst (of Collateral value).

Advertentie

Geïnteresseerd?

Nu mag de film ook andere professionals inspireren, mensen werkzaam in de geboortezorg of actief binnen de Infant Mental Health en psychische zorg rondom zwangerschap/ouderschap. Ben je geïnteresseerd om deze film in je praktijk of organisatie te laten zien? Neem dan contact op met een van beiden:

Saskia Zeldenrust via saskia@ikverwacht.nl
Petra Spuijbroek via info@ziezo-praktijk.nl

Meer weten over WAIMH-congres? >>

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan