‘De waarheid over vaccins en onvruchtbaarheid’. Dat is de naam van een video van de NOS op 3 over de vermeende invloed van coronavaccins op menstruatiestoornissen en vruchtbaarheid. In de video uiten vrouwen hun ongerustheid, terwijl deskundigen op hun zorgen reageren. Een tweede video, getiteld ‘Zwangerschap in coronatijd’ gaat in op de mogelijke risico’s voor de zwangerschap en het ongeboren kind.

In een online vragenlijst van NOS Stories die ruim 2700 jongeren invulden, geeft ruim 40 procent aan dat de angst voor onvruchtbaarheid een rol heeft gespeeld bij hun keuze om het vaccin wel of niet te nemen. En die angst speelt niet alleen bij jongeren die niet gevaccineerd zijn. Meer dan 350 gevaccineerde jongeren zijn tóch nog steeds bang dat het vaccin hun vruchtbaarheid heeft aangetast.

Veel menstruatiestoornissen

Bij het Bijwerkingencentrum Lareb kwamen ruim 17.000 meldingen binnen over menstruatiestoornissen na het vaccin. Vervelend, maar onschuldig en het komt vaker voor, zeggen deskundigen in de NOS-video ‘De waarheid over vaccins en onvruchtbaarheid’. En er is geen enkele aanleiding om te denken dat dit kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen. Volgens Lareb is het bovendien nog te vroeg om te zeggen of een verstoorde cyclus echt een bijwerking is van de coronavaccins, daarvoor is meer onderzoek nodig.

Zorgen begrijpelijk

Toch zijn verhalen over verstoorde menstruaties en de invloed die dat volgens sociale media zou hebben op vruchtbaarheid voor veel jongeren juist een van de redenen om het vaccin niet (opnieuw) te nemen. Herkenbaar, zegt zowel Mahdi Salih van de Twijfeltelefoon als Putri Hintaran van de GGD. Beiden richten zich, de een telefonisch, de ander via TikTok, op de twijfelaars. “Dit onderwerp komt veel ter sprake bij de GGD en ik snap zeker dat er zorgen zijn”, zegt Hintaran. “Maar het vaccin heeft op geen enkele manier invloed op je vruchtbaarheidssysteem.”

Ook mensen die zichzelf bijvoorbeeld arts noemen waarschuwen online voor het vaccin. “Een van de veel gedeelde verhalen is er een van iemand die bij Pfizer heeft gewerkt” zegt fakenews-expert en Nieuwsuur-journalist Rudy Bouma. “Dat gaat over dat er een eiwit in het vaccin zou zitten dat zorgt voor onvruchtbaarheid op de lange termijn. Hoewel medici en onderzoeken allang hebben bewezen dat die informatie niet klopt, blijft dat toch bij mensen hangen.”

“Het is zorgelijk dat dit soort verhalen blijven rondgaan”, zegt Salih. “Er zit niets in het vaccin dat voor welk langetermijneffect dan ook zou kunnen zorgen. Bovendien verdwijnt het vaccin binnen enkele dagen al uit je lichaam, en kan het daarom überhaupt geen nare langetermijngevolgen hebben.”

Twijfel bij zwangere vrouwen

Die langetermijngevolgen zijn ook iets waar veel zwangere vrouwen mee worstelen, zien ze bij de Twijfeltelefoon. Een derde van de bellers zijn zwangere vrouwen. “Wat betekent het voor de baby? Wat betekent het voor mij? Wat wordt er in je gespoten? Is het troep, is het geen troep?” Die vragen hielden de 32-jarige Malou tijdens de eerste fase van haar zwangerschap bezig.

Een beladen keuze noemt ze het, wel of geen vaccinatie nemen. Ze wist niet waar ze goed aan deed. Uiteindelijk besloot ze toch een prik te halen, maar ook na haar besluit bleef ze bezorgd en had ze last van steken in haar buik. “Dat kan komen door de spanning die ik voor het vaccin had opgebouwd. Nu is het oké en sta ik achter mijn keuze.”

De twijfels zijn ook terug te zien in de cijfers. Gynaecologen schatten dat 30 tot 50 procent van de zwangere vrouwen gevaccineerd is. Ter vergelijking: van alle 18-plussers is bijna 86 procent volledig gevaccineerd.

Zwangerschap in coronatijd uitgelegd

De NOS-videoZwangerschap in coronatijd’ duikt in de zorgen en de feiten over vaccinaties en zwangerschap. NOS op 3 sprak met drie vrouwen over hun overwegingen en onderzocht wat er nu wél en wat er niet wetenschappelijk is bewezen omtrent vaccineren en zwanger zijn. Deskundigen reageren. Gynaecoloog en hoogleraar Kitty Bloemenkamp benadrukt hoe belangrijk het is om als zwangere wél een vaccinatie te nemen. “Moeders worden soms zo ziek dat we moeten besluiten om iemand vroeg te laten bevallen. De moeder wordt dan soms pas weken later wakker”, vertelt zij. “Ik ben veel gewend, ik werk in een academisch ziekenhuis. Maar bij de vrouwen die ik normaal zie is opname vaak niet te voorkomen en dit is wel te voorkomen. Door je te laten vaccineren.”

Video ‘De waarheid over vaccins en onvruchtbaarheid’ >>

Video ‘Zwangerschap in coronatijd’

Bron: nos.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan