‘Van baby tot peuter’ vertelt niet alles over de ontwikkeling in de eerste 18 maanden

0
1140

Recensie ‘Van baby tot peuter – Alles over de ontwikkeling in de eerste 18 maanden’ door babyverpleegkundige Esther van Bloemen-Bartels

Ouders van Nu is in Nederland al meer dan vijftig jaar het instituut om jonge ouders te informeren over zwanger worden, zwanger zijn en over hun baby, dreumes, peuter en schoolgaande kind. Vaak via artikelen in het gelijknamige blad, maar ook met zelf uitgebrachte boeken. ‘Van baby tot peuter’ is één van de jongste uitgaves. We zouden er ‘alles’ over de ontwikkeling in de eerste 18 maanden in kunnen lezen suggereert de ondertitel. Dat valt tegen.

Wat meteen opvalt is dat het boek er geen eerlijke verdeling op na houdt van de pagina’s versus de maanden die ze beloven te beschrijven. Van de 244 pagina’s gaan de eerste 102 over de baby in het eerste trimester na geboorte terwijl slechts vier pagina’s besteed worden aan de dreumes die 18 maanden oud is. Verrassend is het dan weer wel dat je meer dan vier pagina’s over “seks na de bevalling” kan vinden in het boek. De belofte dat je er echt “alles” in kan lezen over de eerste 18 maanden lijkt dus breder te worden gezien dan alleen het kind. En hoeveel vaders zullen gelukkig worden van de kopjes die gaan over het lijf van hun vrouw en minder over die van het kind, zoals “urine verlies na de bevalling”, “afvallen na de zwangerschap” en “mama-meditatie”? In een modern boek zou ik verwachten dat de gezamenlijke rol van ouders in de opvoeding, zoals we die gelukkig steeds meer in de praktijk zien, leidend zou zijn. Echt een gemiste kans.

In het boek is er ook aandacht voor huilbaby’s en gebruikt hiervoor de meetbare/wetenschappelijke benadering. Een baby moet ten minste drie weken lang, drie dagen per week, drie uur per dag huilen. Terwijl de meeste babywerkers in Nederland die benadering inmiddels liever zien verdwijnen. Wel goed is de aanbeveling bevat om zo snel mogelijk hulp te zoeken, omdat het grote invloed kan hebben op jezelf en je partner; daar worden die babywerkers dan wel weer heel gelukkig van.

Waar het boek echt punten op scoort is de vormgeving. Het is heel luchtig opgemaakt, waarbij veel pagina’s maar voor de helft zijn voorzien van platte tekst. De lege delen worden opgevuld met kleurrijke kaders waarin experts aan het woord worden gelaten of andere begrippen – los van de leeftijd – aandacht krijgen. Tussen de hoofdstukken vind je ook weer kleurrijke verdiepingspagina’s over bijvoorbeeld op vakantie gaan en spelen met je baby.

Alles met elkaar is het boek geen aanrader voor een vroegprofessional. Een aanrader dan voor ouders? Twijfelgeval. Misschien toch maar een abonnement op het blad Ouders van Nu, want dat blad blijft een instituut.

Van baby tot peuter >

Esther van Bloemen-Bartels is babyverpleegkundige en lid van de Beroepsvereniging Babyconsulenten Nederland

 

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here