Een virtual-reality-bril brengt vrouwen tijdens een bevalling in een andere wereld. Daardoor vermindert de ervaring van pijn. Als eerste ziekenhuis in Nederland experimenteert Het Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen met dit hulpmiddel. “Dit is de toekomst.” 

Weidse blikken. Zee. Strand. Een kalme stem die coacht op juiste ademhaling en een meditatiemuziekje op de achtergrond. De virtual-reality-bril brengt je in een andere wereld. Dit is rustgevend, het ontspant. En dat is nu net wat vrouwen bij een bevalling nodig hebben, weten gynaecoloog Martine Wassen en arts-assistent Anne-Claire Musters van het Zuyderland MC in Heerlen. De twee zijn de stuwende krachten achter het gebruik van virtual reality (VR) bij een bevalling. Ze maken mee, zo vertelt Musters, dat barende vrouwen bij een VR-toepassing niet eens een wee voelen.”Als ze de bril afzetten, vragen ze: huh, heb ik die net gehad?”

VR, een computertechniek waarbij het lijkt alsof je in een andere werkelijkheid bent, leidt af. “Vrouwen kunnen op een schaal van nul tot tien hun pijnscore aangeven. In de onderzoeksgroep lag die score rond de zeven of acht. Als ze deze bril opzetten is die gemiddeld twee punten lager. Dat is toch een significant verschil”, zegt Wassen.

Het is overigens niet de bedoeling dat de bril steeds opgehouden wordt tijdens de bevalling. “Een kwartier maximaal en dan gaat hij weer een poos af. Op het moment dat de baby er bijna is, bij de persweeën, wordt de bril ook niet opgezet.”

Heerlen is het enige ziekenhuis waar de VR-toepassing wordt ingezet. De proef krijgt vervolg. Binnenkort start een groter onderzoek waaraan meer vrouwen deelnemen. Toekomst Het is de bedoeling het VR-programma te optimaliseren en dit binnen een tot twee jaar aan te bieden aan vrouwen die gaan bevallen. Ook bij thuisbevallingen. “Het past bij deze generatie, die gewend is alles digitaal te doen. Dit is gewoon toekomst.”

Lees hier het hele verhaal in De Limburger (PDF)>>

Bron: zuyderland.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan