Van de recent bevallen vrouwen is 89 procent gestart met het geven van borstvoeding. Zo’n 14 procent van die vrouwen denkt dat ze door corona langer borstvoeding hebben gegeven. Goede ondersteuning, meer rust en thuiswerken lijken daarbij een rol te hebben gespeeld. Dat blijkt uit een onderzoek van het Voedingscentrum onder 2073 moeders tussen 18 en 45 jaar.

Belangrijke redenen om in coronatijd langer borstvoeding te kunnen geven zijn: thuiswerken, minder verplichtingen of afspraken, meer ontspanning en rust ervaren en minder hoeven kolven. De kraamverzorgende speelt een doorslaggevende rol bij het doorzetten van borstvoeden.

Belangrijke rol voor de kraamverzorgende

Van de vrouwen die ermee zijn gestart zegt 69 procent dat de kraamverzorgende hierbij heeft geholpen. De kraamverzorgende kan een vrouw helpen bij het wegnemen van onzekerheden. Ook kan zij tips geven voor het goed aanleggen van de baby. Veel vrouwen vragen zich vlak na de bevalling af of ze wel genoeg melk hebben. Na de bevalling is tijd nodig om de melkproductie goed op gang te laten komen. En in het begin zijn een paar druppels colostrum al voldoende voor een baby. “Een kraamverzorgende kan vanuit haar ervaring en expertise een vrouw hierbij adviseren”, zegt woordvoerder Lolkje de Vries van het Voedingscentrum. “En als er behoefte aan is, kan een lactatiekundige, al dan niet op afstand, ook de nodige extra tips geven die net dat duwtje in de rug kunnen geven.”

Steun van partner in coronatijd

Het meer thuis zijn van de partner vanwege corona had ook een positieve uitwerking op het (langer) borstvoeden; vrouwen ervaarden hulp en steun. Minder kraamvisite en de daarbij behorende verplichtingen bleek ook gunstig. Alles bij elkaar opgeteld blijkt dat het thema van Wereld Borstvoedingsweek goed aansluit op de praktijk: borstvoeding is een gedeelde verantwoordelijkheid. Als de omgeving waarin de baby terechtkomt goed samenwerkt om ervoor te zorgen dat hij borstvoeding krijgt, is de kans van slagen groter.

AdvertentieVroeglezing - artikel

Over het onderzoek

Het onderzoek vond plaats in de periode van maart 2020 tot april 2021. Door de leden van Wij Jonge Ouders, Ouders van nu en een panel van onderzoeksbureau Flycatcher werd een vragenlijst ingevuld over borstvoeding en corona.

Meer over borstvoeding geven op voedingscentrum.nl >>

Bron: voedingscentrum.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeg-congres artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

"*" geeft vereiste velden aan