Noord-Holland krijgt eerste Vondelingenkamer

0
199

De eerste Vondelingenkamer van Noord-Holland wordt geopend in Den Helder door de Noordwest Ziekenhuisgroep. De kamer, ook wel ‘Beschermde Wieg’-kamer genoemd, biedt een alternatief voor moeders die hun baby afstaan door deze te vondeling te leggen of erger, te doden.

Het initiatief vond zijn oorsprong in een overleg tussen het ziekenhuis en Stichting Beschermde Wieg. De Beschermde Wieg kamer in Den Helder (Huisduinderweg 3) is de vijfde in een ziekenhuis. Eerder namen daartoe de ziekenhuizen in Zwolle, Den Haag, Goes en Heerlen het initiatief

Preventieve hulp

Doel van de Stichting Beschermde Wieg is de babysterfte en te vondelinglegging te voorkomen. Dit gebeurt door preventieve hulp te bieden aan ongewild zwangere vrouwen die anoniem willen blijven. Decennialang telde ons land gemiddeld vijf vondelingen, waarvan de meeste dood. Sinds het bestaan van Stichting Beschermde Wieg is dit aantal afgenomen. De laatste 2 jaar staat de teller op nul.

Achttienhonderd contacten

In zes jaar tijd bereikten meer dan achttienhonderd ongewild zwangere vrouwen de stichting. Zij kregen een luisterend oor en waren verzekerd van ondersteuning, geheimhouding en (poli-)klinische begeleiding, bevalling en nazorg.

Dat de gemeente Den Helder de komst van de Beschermde Wiegkamer van harte ondersteunt, blijkt uit het gegeven dat zij de realisatie van de kamer mogelijk heeft willen maken. Zij verstrekte een subsidie van € 20.000. Daarnaast sponseren ook Engie en de vrienden van het Helderse ziekenhuis het initiatief.

De officiële opening van de Beschermde Wieg kamer vindt eind december plaats.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here