Prenatale depressie moeder kan ontwikkeling babybrein beïnvloeden

0
639

De ontwikkeling van de hersenen van kinderen kan worden beïnvloed door depressieve symptomen van hun moeder tijdens de vroege zwangerschap, blijkt uit Fins onderzoek. Dit ondersteunt het idee dat de psychologische gezondheid van een zwangere vrouw nadrukkelijk aandacht verdient.

De zwangerschapsperiode is een kwetsbare periode voor de ontwikkeling van het brein van een kind, zo blijkt uit een nieuwe studie. De bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Psychiatry Research: Neuroimaging. En vragen – aldus de onderzoekers – om nader onderzoek.

Hersenscans

In de studie maakte men gebruik van de neuroimaging-gegevens van het brein van 28 kinderen. De hersenen van deze kinderen werden gescand met behulp van magnetische resonantie beeldvorming toen ze 4 jaar oud waren. De moeders van deze kinderen ondergingen tijdens en na hun zwangerschap meerdere beoordelingen van angst- en depressieve symptomen. “De gedrags- en emotionele ontwikkeling van kinderen en de mentale en fysieke gezondheid van volwassenen zou kunnen worden bepaald door depressieve symptomen van de moeder tijdens de zwangerschap”, aldus onderzoeker Henriette Acosta van de Universiteit van Turku. “De onderliggende biologische mechanismen zijn echter nog niet heel duidelijk.”

Acosta en haar collega’s waren vooral geïnteresseerd in een hersengebied dat bekend staat als de amygdala. Dit gebied speelt een belangrijke rol bij het verwerken van emoties en het emotionele geheugen; maar ook bij het ontwikkelen van verschillende psychiatrische stoornissen zoals depressie, posttraumatische stressstoornis, schizofrenie en autisme. De studieresultaten suggereren dat depressieve symptomen van de moeder al in de prenatale periode de vroege hersenontwikkeling van haar kind kan beinvloeden. De onderzoekers ontdekten onder meer dat bij de kinderen van aanstaande moeders met depressieve symptomen tijdens de zwangerschap vaker een kleinere amygdala was te zien. Dit gold echter niet voor moeders met postnatale depressieve symptomen.

Meer onderzoek nodig

“De bevindingen van deze studie ondersteunen nogmaals het idee dat de zwangerschap een kwetsbare periode is in de ontwikkeling van een individu. En dat depressieve klachten tijdens de zwangerschap een grote invloed hebben op de ontwikkeling van het kind”, aldus Acosta. “Wel is er veel meer onderzoek nodig onder meer naar de erfelijke component.”

Bron: psypost-org

Vertaling: Vakblad Vroeg

Lees hier het hele artikel

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here