Minder complicaties bij het behandelen van een niet-vitale zwangerschap. Dát effect heeft de combinatie van twee medicijnen, misoprostol en mifepriston. Ook gaan de kosten omlaag. De combinatie staat al in de Nederlandse richtlijn, maar wordt nog niet vergoed door zorgverzekeraars.

Een en ander blijkt uit promotieonderzoek van Lotte Hamel, uitgevoerd binnen een samenwerking tussen het Radboudumc en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ).

Bij een niet-vitale zwangerschap gaat er in de eerste veertien weken van de zwangerschap iets mis: er ontstaat geen gezond embryo, het hartje is gestopt of is nooit gaan kloppen. Als die zwangerschap niet vanzelf eindigt in een miskraam, dan is een behandeling nodig om de baarmoeder weer leeg te maken. Wereldwijd zoeken jaarlijks meer dan 20 miljoen vrouwen hiervoor medische hulp.

Het afbreken van een zwangerschap kan vervolgens op twee manieren: met een curettage  of met medicijnen die een miskraam opwekken. Een curettage geeft vaker complicaties en daarom hebben medicijnen de voorkeur. Voor abortus bij een vitale zwangerschap was al bekend dat een combinatie van twee medicijnen beter werkt dan een enkel medicijn. Nu is aangetoond dat de combinatie ook beter is bij niet-vitale zwangerschappen.

Slimme combinatie

‘Voorheen gebruikten we alleen misoprostol, maar we laten nu zien dat voorbehandeling met mifepriston veel betere resultaten geeft’, vertelt Lotte Hamel, die op 9 september op het onderwerp promoveerde. De combinatie van medicijnen blijkt bovendien kosteneffectief. Hoewel toevoeging van het tweede medicijn mifepriston extra kosten met zich meebrengt, rekende Hamel uit dat de combinatie uiteindelijk gemiddeld 135 euro per patiënt bespaart. Toevoeging van mifepriston voorkomt namelijk in veel gevallen verder onderzoek met echo en een eventuele curettage.

Geadviseerd in de richtlijn

In 2020 is de combi van de twee medicijnen opgenomen in de richtlijn bij de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). ‘Naast ons onderzoek zijn ook in de Verenigde Staten en Engeland studies uitgevoerd met vergelijkbare resultaten’, zegt copromotor Sjors Coppus van het Maxima Medisch Centrum. ‘De bewijzen dat de combinatie beter werkt zijn daarmee zeer overtuigend. Helaas vergoeden de zorgverzekeraars het nog niet. Soms betalen ziekenhuizen het zelf, maar dat kan niet overal. Hopelijk gaan de verzekeraars deze zorg snel vergoeden in het basispakket.’

Early Pregnancy Loss: Medical Management with Mifepristone 

Bron: radboudumc.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan