Na een miskraan wordt te vaak gekozen voor een curettage. Dit aantal moet drastisch omlaag, zeggen onderzoekers van het AMC. De operatie na een miskraam zorgt voor baarmoederverklevingen en vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap. Beter is het lichaam zelf de kans te geven om zelf de baarmoeder te legen of anders dit te versnellen met medicatie. De onderzoekers pleiten voor een landelijke richtlijn voor handelen na een miskraam.

Van de 20.000 vrouwen per jaar met een miskraam in de eerste drie maanden krijgt nu 50 procent een curettage: het operatief leegschrapen of leegzuigen van de baarmoeder. Dat aantal moet drastisch omlaag, zeggen promovendi Marianne Verschoor en Marike Lemmers van het AMC in Amsterdam in het AD. De ingreep zorgt bij een vijfde van de vrouwen voor verklevingen. Die kunnen het  lastig maken om opnieuw zwanger te worden.

Verhoogde kans op vroeggeboorte
De Amsterdamse wetenschappers ontdekten ook dat de kans dat bij een volgende zwangerschap een kind te vroeg geboren wordt verhoogd. In plaats van 6 procent is dat 9 procent, vertelt gynaecoloog in opleiding Lemmers. “Bij extreme vroeggeboortes zien we het verband met een curettage het sterkst.” De oorzaak is nog onduidelijk. Lemmers: “Het kan zijn dat de bevalling eerder op gang komt omdat de baarmoedermond is opgerekt tijdens de curettage. Maar het kan ook zijn dat het baarmoederslijmvlies is beschadigd. Zo kan het vruchtje niet goed nestelen of groeit het kindje slechter waarna de gynaecoloog moet besluiten het eerder te halen.”

Gulden middenweg
De meest natuurlijke optie is afwachten tot het lichaam zelf het vruchtje en restweefsel opruimt. Bij de helft gebeurt dat binnen twee weken. Bij de andere helft kan het tot wel zes weken en in extreme gevallen zelfs maanden duren. “Vrouwen vinden het geen prettig idee om zo lang met de resten van een zwangerschap rond te lopen”, weet Lemmers. “Maar belangrijker: ze willen niet zo lang wachten voor ze weer opnieuw zwanger kunnen raken.” Met het medicijn misoprostol is er een gulden middenweg. De tabletten zorgen ervoor dat de baarmoeder samentrekt. De bijwerkingen zijn – zo stelt het onderzoek – zeer beperkt tot misselijkheid en diarree.

Verschillende protocollen
Vrouwen bij wie resten van het zwangerschapsweefsel gaan ontsteken of die kampen met buitensporig bloedverlies kunnen niet om een curettage heen. Maar dan heb je het over 500-1000vrouwen per jaar, stelt Verschoor. Terwijl nu ruim 10.000 vrouwen zo’n operatie ondergaan. “Dat aantal kan dus drastisch omlaag.”

Waarom ziekenhuizen toch nog zo vaak operatief verwijderen, wijten Lemmers en Verschoor aan de grote verschillen tussen protocollen. Navraag bij alle 96 Nederlandse ziekenhuizen toont dat er talloze werkwijzen zijn. Verschoor: “De een pleit voor een afwachtend beleid, de ander curetteert vrijwel meteen.”

Landelijke richtlijn
De onderzoekers pleiten voor één landelijke richtlijn. Te denken valt aan het Britse model: twee weken afwachten (dan is bij de helft de miskraam opgeruimd), anders misoprostol toedienen en pas als dat niet werkt een curettage.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan