Vangnet van verloskundigen voor kwetsbare zwangeren

0
154

Verloskundigen in Zuid-Limburg gaan kwetsbare ouders die een kind verwachten voortaan ook helpen bij financiële, sociale of huisvestingsproblemen. Aanvullend starten zes praktijken van verloskundigen met het aanbieden van groepsgewijze zorg aan zwangeren. De nieuwe aanpak vindt plaats in het kader van Kansrijke Start.

Jaarlijks worden in Zuid Limburg bijna duizend kinderen geboren in een gezinssituatie die niet optimaal is. Dertig verloskundigen volgden daarom een tweedaagse Centering-training om de ouders ook op andere vlakken te kunnen ondersteunen. Zij leerden hiervoor een andere manier van gespreksvoering, die is gebaseerd op het principe van Positieve Gezondheid. Diverse verpleegkundigen, gynaecologen en medewerkers uit de kraamzorg en jeugdgezondheidszorg zijn getraind en volgen dezelfde aanpak, zodat er een doorgaande lijn is.

Positieve Gezondheid

Verloskundige Tara Sevenich uit Kerkrade: “We kijken breder dan alleen naar het medische domein en richten ons bijvoorbeeld ook op eenzaamheid, stress of geen goede woonruimte. Samen met ouders bespreken we wat hun behoeftes zijn. Wat willen ze veranderen? Wat kunnen ze zelf en waar hebben ze hulp bij nodig? Vervolgens proberen we bij die hulpvraag aan te sluiten. Als verloskundige kun je wel zeggen dat iemand iets aan haar leefstijl moet veranderen, maar je komt verder als je vraagt: wat wil jij? Als we niet direct een passende oplossing vinden, dan komt dit aan bod in ons maandelijks overleg over kwetsbare zwangeren in het Zuyderland-ziekenhuis. Wij hopen dat deze aanpak uiteindelijk leidt tot minder uithuisplaatsingen en minder jeugdzorg.”

‘Eindelijk kunnen we starten met Centering’

Zes verloskundigenpraktijken in de regio starten vanaf september met het aanbieden van deze groepsgewijze CenteringZorg aan zwangeren. In De Limburger vertelt verloskundige en trainer Positieve Gezondheid Nelleke Gosker over haar ervaring met het aanbieden van groepsgewijze CenteringZorg in Drenthe: “Sommige moeders staan er niet open voor en komen liever alleen. Ik vraag ze dan om het twee keer te proberen. De meesten blijven dan komen. Ze geven aan dat het een meerwaarde heeft. Ze bouwen een netwerk op, beginnen een WhatsAppgroepje en blijven elkaar steunen.”

Bron: centeringzorg.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here