CenteringZorg tijdens zwangerschap verbetert gezondheidsgedrag 

0
348
zwangerschap CenteringZorg

CenteringZorg tijdens de zwangerschap leidt tot beter gezondheidsgedrag. Hierdoor kan in de toekomst op zorgkosten worden bespaard. Dit blijkt uit onderzoek van TNO. De onderzoekers adviseren dan ook alle zwangere vrouwen in Nederland toegang te geven tot deze vorm van groepszorg.

In 2012 werd CenteringZorg (CenteringPregnancy) tijdens de zwangerschap geïntroduceerd in Nederland. Met deze vorm van zorg krijgen zwangere vrouwen en hun partners verloskundige zorg in een groep. Naast de gewone medische controles is er veel ruimte voor gesprekken over leefstijlkeuzen, voorbereiding op het ouderschap en voeding. De deelnemers leren van elkaars inzichten en ervaringen. Bovendien ontstaat er een sociaal netwerk waar veel nieuwe moeders baat bij hebben.

Pluspunten op een rij

Tussen 2013 en 2016 hebben het LUMC en TNO onderzoek gedaan naar de effecten van CenteringZorg. Met de resultaten van dat onderzoek is nu berekend wat de effecten zijn op toekomstige zorgkosten. Uit het onderzoek blijkt dat, vergeleken met normale verloskundige zorg, in CenteringZorg:

  • meer vrouwen stoppen met roken;
  • minder vrouwen alcohol gebruiken 6 weken na de bevalling;
  • meer vrouwen starten met borstvoeding;
  • minder vrouwen hoge bloeddruk-problemen hebben tijdens de zwangerschap.

Besparing op zorgkosten

In de economische evaluatie zijn de kosten van CenteringZorg tijdens de zwangerschap op een rij gezet. Deze zijn afgezet tegen de minimale opbrengsten van meer borstvoeding, minder zwangerschapshypertensie en minder roken. Vergeleken met normale verloskundige zorg kost CenteringZorg gemiddeld € 57 extra per zwangere maar levert € 133 per zwangere op aan toekomstige besparingen. Elke Centering-zwangere levert op de langere termijn dus een besparing van € 76 op in zorgkosten. Besparingen in maatschappelijke kosten kunnen, alleen al door het vaker stoppen met roken, volgens de berekeningen zelfs oplopen tot 83 miljoen euro. Bij deze kosten gaat het bijvoorbeeld om verlies van productiviteit, verlies aan levensjaren en verminderde kwaliteit van leven.

In 30% van de verloskundige praktijken

Inmiddels biedt bijna dertig procent van de verloskundige praktijken in Nederland CenteringZorg aan. Bij deze praktijken neemt ongeveer een derde van de zwangeren hieraan deel. De onderzoekers adviseren om te investeren in de verdere implementatie van deze vorm van groepszorg zodat alle zwangere vrouwen hier toegang toe hebben.

Economische Evaluatie CenteringPregnancy in Nederland >>

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here