Merendeel ongeplande zwangerschappen is gewenst

0
95

Ongeplande zwangerschappen komen veel voor en het kan iedereen overkomen. Ook kunnen deze zwangerschappen zowel gewenst als ongewenst zijn. Het ondersteunen van vrouwen en mannen die dit overkomt vereist meer maatwerk in zowel de publieke gezondheid als de klinische praktijk.

Dit blijkt uit onderzoek van gezondheidswetenschapper dr. Clair Enthoven, psycholoog prof.dr. Pauline Jansen en een team van onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Erasmus MC. De onderzoekers vonden een heel divers beeld: veel verschillende factoren hingen samen met een ongeplande zwangerschap zowel bij vrouwen als mannen.

De onderzoekers hebben gebruik gemaakt van de Rotterdamse Generation R data. In de periode tussen 2002-2006 hebben bijna 10.000 zwangere vrouwen en ongeveer 6.500 partners meegedaan aan deze studie. De data toonde aan dat van alle zwangerschappen 29% ongepland was. Van deze ongeplande zwangerschappen was 55% gewenst, 40% van de vrouwen had in eerste instantie gemengde gevoelens, maar was later wel blij met de zwangerschap; circa 5% had langdurig gemengde gevoelens. Het onderzoek laat zien dat gemiddeld genomen vrouwen en mannen met een ongeplande zwangerschap op alle demografische, mentale, fysieke en sociale kenmerken verschillen van vrouwen en mannen met een geplande zwangerschap.

Van tienermeisjes tot 30+ vrouwen

Wie overkomt dit? Uit alle gegevens werd een groep (41%) geïdentificeerd die voornamelijk bestond uit jongere, single vrouwen met een relatief laag opleidingsniveau en inkomen, en een geschiedenis van psychische problemen, soa’s of abortus. Een deel van deze groep had een Surinaamse, Kaapverdische of Antilliaanse achtergrond; de overige vrouwen waren Nederlands, zij lieten een hoog middelengebruik zien (roken, drugs).

De onderzoekers vonden echter ook een heel ander beeld: naast het stereotype beeld van tienerzwangerschappen en (seksueel) risicogedrag, krijgen ook juist oudere vrouwen (30+) met een hoger opleidingsniveau te maken met een ongeplande zwangerschap, evenals islamitische vrouwen die al moeder zijn. Onder de mannen werden vergelijkbare groepen gevonden.

De kennis over dit diverse beeld kan helpen om gerichte voorlichting te geven aan vrouwen en mannen in kwetsbare situaties. De resultaten maken duidelijk dat maatwerk nodig is. Zowel in de publieke gezondheid als de klinische praktijk. Niet alleen om ongeplande zwangerschappen te voorkomen maar ook om ouders met een ongeplande zwangerschap te ondersteunen.

Het onderzoek is gepubliceerd in BMC Public Health met de titel: Clustering of characteristics associated with unplanned pregnancies: the Generation R study

Bron: eur.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here