De gemeente Groningen, WIJ Groningen, GGD Groningen, GGD-GHOR en zorgverzekeraar Menzis werken samen om ongewenste en ongeplande zwangerschappen te voorkomen. Hiertoe is het programma ‘Nu niet zwanger’ ontwikkeld. Uit de ervaringen hiermee blijkt dat ruim 80 procent van de deelnemers vrijwillig overgaat op anticonceptie.

Het programma Nu niet zwanger richt zich op (potentiële) ouders met een verhoogde kwetsbaarheid. “Door vroegtijdig het gesprek met potentiële ouders aan te gaan kunnen we veel leed voorkomen, zoals de inzet van jeugdhulp of in het uiterste geval, de uithuisplaatsing van jonge kinderen”, zo verklaart wethouder Mattias Gijsbertsen de nieuwe aanpak.

De hulpverleners begeleiden de mensen totdat anticonceptie daadwerkelijk gerealiseerd is. Doordat hulpverleners rond dit thema samenwerken, worden vrijwel alle kwetsbare ouders bereikt, zo zegt de gemeente.

AdvertentieVroeg-congres artikel

‘Nu Niet Zwanger’ is in 2014 gestart door verpleegkundig specialist Connie Rijlaarsdam in samenwerking met de gemeente Tilburg. Ingegeven door het succes werken inmiddels ook Nijmegen en Rotterdam het programma. GGD-GHOR biedt het eerste half jaar nog de nodige ondersteuning in de vorm van scholing en materialen.

Bron: Nu.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan