Nieuwe tool om baby’s een rookvrije start te geven

0
141

Het nieuwe digitale Zorgpad Rookvrije Start is ontwikkeld voor en door zorgverleners in de geboortezorg. De tool ondersteunt een gezamenlijke aanpak van stoppen met roken voor, tijdens én na de zwangerschap. Dit is belangrijk om kinderen een rookvrije start te geven

De tool biedt zowel individuele zorgverleners als beleidsmakers praktische tips, voorbeelden en materialen. Men krijgt antwoord op vragen als:
– Naar wie kunnen we onze zwangere vrouwen die roken verwijzen?
– Wanneer en hoe gaan we in gesprek over rookvrij blijven na de zwangerschap?
– Hoe kunnen we ons gezamenlijk stoppen-met-roken beleid vormgeven?
– En hoe pakken andere Verloskundige Samenwerkingsverbanden (VSV’s) dit aan?

Aanklikbare zorgpaden

Het digitaal Zorgpad Rookvrije Start bevat aanklikbare zorgpaden met de routes die zwangere vrouwen, partners en ouders doorlopen als ze roken of gestopt zijn. Per stap in het zorgpad wordt uitgelegd wat de relevantie is en hoe je deze stap als zorgverlener uitvoert. Alle belangrijke stappen komen aan bod: van de intake, motiveren en verwijzen, tot aan de follow-up, registratie en overdracht. VSV’s hebben hiermee een mooie basis voor de inrichting van hun eigen lokale zorgpaden.

Stoppen vóór en na de zwangerschap

Op dit moment bevat de tool twee zorgpaden: een zorgpad voor vrouwen en partners die roken tijdens de zwangerschap en een zorgpad voor vrouwen en partners die in het half jaar voor of tijdens de zwangerschap gestopt zijn met roken. Dit jaar zal de tool uitgebreid worden met een zorgpad over stoppen met roken vóór de zwangerschap en een zorgpad over stoppen met roken en rookvrij blijven na de zwangerschap. Ook het onderdeel ‘beleid’ zal uitgebreid worden met informatie en tips specifiek gericht op Jeugdgezondheidszorg (JGZ) organisatie.

Ga aan de slag met de tool >>

Bron: trimbos.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here