Het overlijden van een baby heeft vaak een langdurige impact op het leven van ouders. Stille Levens ondersteunt ouders die nu of in het verleden te maken hebben met het overlijden van hun baby. Sinds twee jaar gebeurt dit ook per e-mail. Er zijn al ruim tweehonderd e-mailwisselingen geweest. 

Silvia Gimberg: “Familie zegt vaak één keer wat over het verlies, maar daarna nooit meer”
Silvia Gimberg: “Familie zegt vaak één keer wat over het verlies, maar daarna nooit meer”

Het team van steungevers bestaat uit tien vrouwen die al wat langer geleden een baby of meerdere baby’s hebben verloren. “Zij vinden het fijn om ouders die dit ook meemaken op deze manier tot steun te zijn”, vertelt Bestuurslid Silvia Gimberg (obstetrieverpleegkundige & psycholoog) van Stille Levens. “Om dit op een professionele manier te kunnen doen en de juiste toon te vinden, volgden ze eerst een professionele training op het gebied van online hulpverlening en rouw. Wie als steunaanvrager een e-mail stuurt, ontvangt binnen drie dagen een reactie.”

Vragen lopen uiteen

Sommige e-mailwisselingen zijn langdurig, andere zijn kort. “Dit hangt af van de vraag. De vragen zijn heel uiteenlopend, maar er zijn thema’s die vaak terugkeren: het onbegrip van de omgeving, de relatie, werk en collega’s, de andere kinderen in het gezin. We krijgen ook vaak vragen over verschillend denken over de manier van afscheid nemen binnen de relatie of familie. Wat best veel mensen meemaken, is dat familie één keer wat zegt over het verlies, maar daarna nooit meer. Het is zo pijnlijk als je familie of goede vrienden het niet meer hebben over jouw baby, zijn of haar naam niet meer noemen. Soms krijgen we ook juridische vragen. Bijvoorbeeld: hoe je een baby die in het buitenland geboren is kunt laten bijschrijven in de BRP (basisregistratie personen). Dat zoeken we dan uit.”

De e-mails komen binnen bij de coördinatoren van het steunteam. Die sturen deze door naar een steunvrager bij wie de vraag goed aansluit. Laatst was er een oma van een overleden baby, die ons benaderde. Wij hebben geen steungevers die een kleinkind verloren, maar een wat oudere steungever kon haar goed helpen. Ook verwijzen we in zo’n geval naar onze brochure ‘Voor familie en vrienden’.

Expertteam

De Stille Levens-steungevers worden met kennis en kunde bijgestaan door een expertteam, van gynaecologen, verloskundigen, neonatologen, verpleegkundigen, kraamverzorgenden, medisch maatschappelijk werkers, huisartsen, pathologen, JGZ-artsen en rouwdeskundigen. Ook komen ze elk jaar een keer samen om onderling ervaringen uit te wisselen.

Versterking

Met de tien steungevers kan Stille Levens alle steunvragen aan. “Wel willen we ons team graag versterken met: ouders met een niet-westerse achtergrond, vaders, een vader of moeder die bij het overlijden van de baby jonger dan 24 jaar oud was, en een vader of moeder die de zwangerschap bij een gewenste baby heeft moeten beëindigen.”

Wil je meer informatie over steungeven of heb je een steunvraag? Kijk hier

Zie ook:
Platform ondersteunt ouders en professionals bij overlijden baby
Platform biedt informatie en steun bij overlijden baby

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan