Zwanger worden is een belangrijk doel, stelt prof.dr. Annemieke Hoek in haar oratie ‘Niets doen is geen optie’. Het uiteindelijke doel is echter om gezond zwanger te worden en een gezond kind te krijgen. Haar onderzoeksgebied ‘reproductieve gezondheid’ richt zich op de vraag hoe en op welke manier paren kunnen worden begeleid om de kansen op een gezonde zwangerschap zo groot mogelijk te maken.

Gezondheidsverschillen tussen mensen zijn complex en hangen onder meer samen met erfelijke factoren, sociaaleconomische factoren, opleidingsniveau en gedrag. De gezondheid van een baby – en daarmee van een latere volwassene – begint voorafgaand aan de bevruchting. Op dat moment geeft men via eicel en zaadcel het erfelijk materiaal door aan de volgende generatie. Met de eicellen en zaadcellen, en daarna in het embryo en de foetus in de baarmoeder, worden allerlei processen geprogrammeerd die in meer of mindere mate de gezondheid van het toekomstige individu bepalen – en ook de kwetsbaarheid voor hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en andere chronische aandoeningen.

Voorzijde levenscyclus

Gynaecologen die werken binnen de voortplantingsgeneeskunde staan aan de voorzijde van deze levenscyclus. Zij begeleiden paren waarbij een zo gewenste zwangerschap uitblijft. Voor paren met een zeer lage of zelfs afwezige kans op natuurlijke voortplanting kan een vruchtbaarheidsbehandeling de mogelijkheid van een zwangerschap scheppen.

Kansen

Het bevorderen van de natuurlijke zwangerschapskansen en het bevorderen van de gezondheid van de toekomstige zwangere en haar kind (al dan niet na een vruchtbaarheidsbehandeling) heeft bij professionals en patiënten binnen de voortplantingsgeneeskunde nog niet de aandacht gekregen die het verdient. Daar is winst te boeken, stelt hoogleraar Annemieke Hoek in haar oratie. Belangrijk in dit kader is paren te begeleiden om risicovol gezondheidsgedrag als roken, overmatig alcoholgebruik en ernstig overgewicht te helpen voorkomen of te behandelen door leefstijlinterventie.

Meer informatie

  • Oratie: mw. prof.dr. A. Hoek
  • Titel: Niets doen is geen optie
  • Leeropdracht: Voortplantingsgeneeskunde i.h.b. reproductieve gezondheid
  • Faculteit: Medisch
  • Wanneer: di. 28-11-2018
  • Waar: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
  • Aanmelden uiterlijk een week van te voren door de antwoordkaart terug te sturen of door opgave via het aanmeldingsformulier

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan