Het is algemeen bekend dat veel zitten obesitas op jonge leeftijd in de hand werkt. Grootste boosdoener blijkt televisiekijken. Dit heeft vergeleken met andere vormen van zitten de meeste invloed op het vormen van vetcellen.
Dat blijkt uit onderzoek van de University of South Australia. De studie onderzocht de invloed van verschillende soorten zitgedrag, variërend van het aan de eettafel plaatsnemen en reizen in een auto tot televisie kijken en gamen. De studie beoordeelde het zitgedrag van 234 Australische kinderen in de leeftijd van 10-13 jaar die ofwel een gezond gewicht hadden (74 jongens, 56 meisjes) of geclassificeerd waren als obees(56 jongens, 48 meisjes).
Nieuwe inzichten
Het onderzoek levert nieuwe inzichten op over de impact van soorten zitgedrag. “Niet alle zittende gedragingen zijn namelijk met elkaar te vergelijken als het gaat om de invloed op het gewicht van kinderen”, zegt Dr Margarita Tsiros. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat bij zowel jongens als meisjes tv-kijken sterker geassocieerd is met obesitas dan elke andere vorm van zitten. Kinderen bleken meer dan 50 procent van hun dag zitten door te brengen, waarvan zo’n 2,5 – 3 uur per dag voor de televisie.
Verschillen tussen jongens en meisjes
Uit de studie kwamen ook verschillen naar voren tussen het zittende gedrag van jongens en dat van meisjes. “Jongens kijken niet alleen meer tv – 37 minuten extra per dag – maar besteden ook aanzienlijk meer tijd aan het spelen van games”, zegt dr. Tsiros.”Gamen en computergebruik zijn de laatste jaren erg populair. Onze gegevens suggereren dat deze activiteiten bij jongens verband kunnen houden met een hoger percentage lichaamsvet. Jongens die langer dan 30 minuten zitten, hebben vaak meer lichaamsvet. Het is dus voor ouders belangrijk om hun scherm- en zittijd goed te controleren en ervoor te zorgen dat ze regelmatig pauzeren.”
Sitting in front of the TV puts kids in the obesity hotseat >
Vertaling: Vakblad Vroeg
Zie ook:
Niet te weinig bewegen maar verkeerde voeding maakt dik
TV én internet stimuleren kinderen tot ongezonder eten