Als een baby op de slaapkamer bij de ouders slaapt, is dat niet gerelateerd aan slaap- of gedragsproblemen op latere leeftijd. Sterker nog: het zou zelfs positieve effecten kunnen hebben, zoals een verbeterde slaapkwaliteit en meer pro-sociaal gedrag. Dat blijkt uit een grote en langdurige studie naar de slaapplaats van een baby in het eerste half jaar.

De publicatie van ontwikkelingspsycholoog Roseriet Beijers van de Radboud Universiteit, in samenwerking met de University of Maryland, is gepubliceerd in ‘Child Development’.

Afhankelijker of zelfstandiger?

In Nederland wordt het aangeraden om de baby in de eerste zes maanden van het leven in de kamer van de ouders te laten slapen (ook wel room-sharing genoemd), omdat dit het risico op wiegendood bijna halveert.

Toch kiezen veel ouders er voor om de baby te laten slapen op een eigen kamer. Redenen daarvoor zijn divers. Sommige ouders kiezen voor een eigen kamer, omdat ze denken dat room-sharing ervoor zorgt dat de baby meer afhankelijk wordt van de ouders. De baby zou bijvoorbeeld de ouders nodig hebben om in slaap te vallen of door te slapen tijdens de nacht. Dit zou vervolgens voor allerlei ontwikkelingsproblemen op latere leeftijd zorgen, zoals meer slaap- en gedragsproblemen.

“Maar er zijn ook ouders en professionals die juist het tegenovergestelde denken: dat het slapen van de baby op de kamer van de ouders positieve effecten heeft op de ontwikkeling van het kind”, aldus ontwikkelingspsychologe Roseriet Beijers. “Voor ons de aanleiding om dit een keer grondig uit te zoeken. Er wordt veel gespeculeerd over de langetermijngevolgen van room-sharing. Er was echter nog geen wetenschappelijk onderzoek beschikbaar dat kinderen langdurig heeft gevolgd, en de slaapplaats vroeg in het leven aan gedrag van het kind later heeft gekoppeld.”

Slaapdagboek

Om meer inzicht te krijgen deden Beijers en haar collega’s de eerste grote studie naar dit fenomeen, met bijna 200 baby’s en hun ouders. Ze lieten de ouders een dagelijks slaapdagboek bijhouden voor de eerste zes maanden van het leven van de baby, en konden zo berekenen hoe veel weken de baby’s bij de ouders op de kamer sliepen. Vervolgens volgden ze de kinderen tot ze 6 tot 8 jaar oud waren. Ze lieten de moeders, maar ook leraren, rapportages maken van het gedrag van de kinderen. Daarnaast werd het gedrag van de kinderen geobserveerd. Zo konden ze kijken naar slaapproblemen, gedragsproblemen als angst en agressie, maar ook naar zogenaamd pro-sociaal gedrag: de behulpzaamheid voor anderen.

Geen relatie

De resultaten laten zien dat room-sharing niet is gerelateerd aan  slaap- of gedragsproblemen als de kinderen 6 tot 8 jaar zijn. Beijers: “Hoewel speculaties bestaan dat room-sharing vroeg in het leven allerlei slaap- en gedragsproblemen in de hand werkt, komen er geen aanwijzingen naar voren uit dit onderzoek dat room-sharing in de eerste zes maanden negatieve effecten heeft op het kind.”

Positieve effecten

Wel lijken er aanwijzingen te zijn dat room-sharing vroeg in het leven is gerelateerd aan positieve uitkomsten bij het kind, waaronder een verbeterde slaapkwaliteit en meer pro-sociaal gedrag. Beijers: “Maar voordat we nog stevigere uitspraken kunnen doen over de positieve en negatieve effecten van room-sharing op de ontwikkeling van het kind, moet er eerst meer onderzoek naar dit onderwerp worden gedaan.”

Basale Invloeden op de Baby Ontwikkeling

Het onderzoek is onderdeel van de BIBO-studie. BIBO staat voor ‘Basale Invloeden op de Baby Ontwikkeling’. Het doel van het onderzoek is om meer kennis te verwerven over de ‘basale’ invloeden op de ontwikkeling en de gezondheid van kinderen. Om dit te kunnen onderzoeken volgt de BIBO sinds 2005 ruim 190 moeders en kinderen vanaf het laatste trimester van de zwangerschap. Het BIBO onderzoek is inmiddels uitgegroeid tot een grootschalig, longitudinaal onderzoek waarin veel belangrijke informatie is verzameld.

Parent–Infant Room Sharing During the First Months of Life: Longitudinal Links With Behavior During Middle Childhood >>

Bron: ru.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan